Liczba wyników: 4856
Serce to niestrudzony organ, który bije średnio 100 tysięcy razy dziennie. Nie jest jednak wolny od uszkodzeń i innych problemów - niektóre z nich uniemożliwiają sercu skuteczne pompowanie krwi, a ostatecznie powodować mogą konieczność przeszczepu tego organu.
Diety niskowęglowodanowe są często zalecane osobom leczonym na cukrzycę, niewiele było jednak wiadomo na temat tego, czy ilość węglowodanów może wpływać na poziom cukru we krwi osób z cukrzycą lub stanem przedcukrzycowym, które nie przyjmują leków.
Dużo mówi się o zagrożeniach, jakie niesie za sobą nadciśnienie (i słusznie, bo prowadzi do zagrażających życiu chorób), ale problemem dla dobrego funkcjonowania organizmu jest także zbyt niskie ciśnienie krwi. Sprawdź, jakie są jego objawy i skutki.
Hałas towarzyszy współczesnym społeczeństwom niemal wszędzie. Wydaje się, że się do niego przyzwyczailiśmy, ale wypad za miasto czy wycieczka w góry uświadamia, jak bardzo na co dzień harmider nam przeszkadza. Badania wykazały, że irytuje i podnosi cienienie krwi.
Powszechnie stosowane na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi i ochronę przed zawałami oraz udarami statyny były niedawno opisane jako poważenie zagrażające zdrowiu. Okazało się, że leki te wcale nie powodują takich skutków, ale odium zostaje wprowadzając konfuzję w środowisku medycznym.
Naukowcy dokonali odkryć, które mogą otworzyć drogę do opracowania nowych i lepiej ukierunkowanych leków dla pacjentów zagrożonych udarem lub zawałem serca. Opisane w tym tygodniu w czasopiśmie Cell wyniki jako pierwsze pokazują obniżenie poziomu pewnego czynnika krzepnięcia krwi, biorącego udział w tworzeniu szkodliwych skrzepów w naczyniach krwionośnych, bez związanego z tym wzrostu ryzyka nadmiernego krwawienia z ran powierzchniowych.
Medycy zalecają, aby owoce i warzywa były podstawową częścią leczenia pacjentów z nadciśnieniem. Menu bogate w te produkty obniża ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko sercowo-naczyniowe i poprawia zdrowie nerek ze względu na ich działanie zasadotwórcze.
Osoby z cukrzycą typu 2 osoby, które jedzą wysokoenergetyczne śniadanie i niskokaloryczną kolację, cechują się lepszą kontrolą poziomu cukru we krwi niż ludzie serwujący sobie niewielkie śniadanie i obfitą kolację.
Jak wiadomo, problemy ze zdrowiem układu krążenia mogą zaburzać przepływ krwi do mózgu, zwiększając ryzyko demencji, okazuje się jednak, że również słabe zdrowie psychiczne może niekorzystnie odbić się na funkcjach poznawczych.
Wysokie spożycie soli podnosi ciśnienie krwi, to zaś stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia. Okazuje się jednak, że nie jest łatwo kontrolować ilość konsumowanej soli, bo znajduje się w wielu artykułach żywnościowych, czego konsumenci często nie mają świadomości.