Liczba wyników: 2125
Zaparcia to jedne z najczęściej występujących dolegliwości układu pokarmowego. Szacuje się, że problem dotyczy niemal 30 proc. populacji (ok. 13 proc. w Polsce), a częstotliwość ich występowania nasila się po 65. roku życia. Zaparcia to wstydliwa dolegliwość, która często jest bagatelizowana, należy jednak pamiętać, że może ona stanowić objaw wielu niebezpiecznych chorób np. przewlekłego niedokrwienia jelit, cukrzycy czy nawet nowotworów jelita grubego. W jaki sposób uchronić się przed zaparciami i co robić, kiedy zauważymy u siebie występowanie tej dolegliwości?
Zmysł wzroku to najbardziej efektywny ze wszystkich pięciu naszych zmysłów. Za jego pośrednictwem odbieramy niemal 80% informacji z otoczenia. Oko jest niezwykle zapracowanym narządem, ale też najczęściej przez nas zapominanym. Jak poprawić zdrowie i kondycję najważniejszego zmysłu?
Nadmiar obowiązków często powoduje stres, który jest jedną z najczęściej wymienianych przez Polaków przyczyn dolegliwości brzusznych. Życie w ciągłym napięciu jest jednym z czynników powstawania zespołu jelita nadwrażliwego (ZJN). Jest to problem typowo kobiecy, ponieważ aż 80% populacji z nasilonymi objawami stanowią właśnie kobiety. Częste objawy ZJN to dyskomfort i ból w obrębie jamy brzusznej2. W przypadku takich dolegliwości pomocne mogą okazać się leki rozkurczowe.
Tłuste potrawy (25 proc.), nieregularne i zbyt obfite posiłki (23 proc.) oraz ostre przyprawy (22 proc.) są wskazywane jako najczęsciej występujące przyczyny zgagi. 41 proc. Polaków uważa, że najlepszym sposobem zapobiegania i walki ze zgagą jest zmodyfikowanie diety.
Wątroba to jeden z najważniejszych narządów w organizmie człowieka. Spełnia ponad 500 różnych funkcji, wśród których wymienić można m.in. produkcję żółci niezbędnej w procesie trawienia, gromadzenie zapasów witamin A, D i B12 oraz neutralizowanie toksyn dostarczanych do organizmu w pożywieniu. Dlatego tak istotna z punktu widzenia jej kondycji jest odpowiednia profilaktyka, której jednym z podstawowych elementów jest racjonalne odżywianie. W jaki sposób odżywianie wpływa na pracę wątroby? I które nawyki warto wprowadzić do codziennego życia, aby jej pomóc?
Naukowcom udało się przywrócić niektóre funkcje mózgu świń kilka godzin po ich śmierci.
Polscy konsumenci w coraz większym stopniu kupują krajową żywność i – jak wynika z badań Ipsos – ponad połowa jest skłonna zapłacić więcej za produkt polski niż zagraniczny. Wynika to m.in. z faktu, że krajowe wyroby są coraz lepszej jakości, nastawione na świeżość, lokalność i sezonowość.
Prawidłowe funkcjonowanie naszego układu kostnego zależy od wielu czynników, m.in. od aktywności fizycznej oraz odpowiedniej diety. W tym kontekście ważnymi składnikami codziennych posiłków są wapń i witamina D, które pomagają w utrzymaniu silnych i zdrowych kości.
Zaburzenia psychiczne to coraz powszechniejszy problem wśród Polaków. Według WHO jest na nie narażona aż jedna czwarta populacji. Państwowa Inspekcja Pracy ostrzega, że depresja lub nerwice mogą być skutkiem przewlekłego stresu w pracy, tymczasem badania ADP wskazują, że na codzienny stres w miejscu zatrudnienia cierpi co czwarty polski pracownik. Pracodawcy nie są jednak świadomi skali zjawiska – zaledwie 8,3 proc. pracowników w Polsce decyduje się poinformować pracodawcę o problemie ze zdrowiem psychicznym.
Znów po całym dniu przy biurku dokuczają ci plecy? A może ból pojawia się, gdy nachylasz się po coś? Najczęściej właśnie dopiero w takich momentach przypominamy sobie o naszym kręgosłupie. Tymczasem, by uniknąć nieprzyjemnych dolegliwości w jego obrębie, o tę podporę naszego całego ciała możemy dbać podczas codziennych aktywności każdego dnia – wstając z łóżka, a nawet śpiąc. Jak to zrobić?
Atopowe zapalenie skóry wiąże się z wieloma innymi dolegliwościami