Liczba wyników: 7213
U ludzi, którzy jedzą dużo produktów o wysokim indeksie glikemicznym (np. biały chleb, ziemniaki i inne produkty, które szybko uwalniają energię do krwiobiegu) notuje się dużo większe ryzyko rozwoju zaćmy, dowodzą australijskie badania, których wyniki opublikowano w American Journal of Clinical Nutrition.
Zatorowość płucna, czyli zaburzenie spowodowane zakrzepami krwi w płucach (często wynikające z zakrzepicy żył głębokich), nierzadko jest śmiertelna. Co roku z jej powodu umierają setki tysięcy ludzi.
Uczeni proponują smaczne produkty żywnościowe i napoje na bazie roślin, których spożywanie jest korzystne dla zdrowia i bardziej przyjazne dla środowiska. Czy uda im się przekonać ludzi do jedzenia mniejszych ilości mięsa?
Warto zadbać o obfite, bogate śniadanie, dzięki niemu można zmniejszyć wagę i ograniczyć zapotrzebowanie na insulinę w organizmie, szczególnie u ludzi z cukrzycą typu 2 i otyłością,
Rośnie liczba ludzi w bardzo sędziwym wieku, czyli ponadstuletnich. Co ciekawe, wbrew powszechnym przypuszczeniom grupa ta zdrowotnie ma się całkiem dobrze - tajemnica ich zdrowia jest odkryta dzięki analizie ich krwi.
W tym roku od 6 do 12 marca obchodzimy Światowy Tydzień Jaskry. Ma on na celu zwiększenie świadomości ludzi na temat zagrożenia, jakie niesie ze sobą jaskra - choroba może skutkować utratą wzroku.
Wielu ludzi zaczyna dzień od filiżanki kawy. Ten, powszechnie uważany za przyjemny, nawyk nie tylko sprzyja lepszemu budzeniu się i daje zastrzyk energii, ale może też dobrze wpłynąć na zdrowie.
Opublikowano nowy raport ONZ Global Age Watch (GAW) dotyczący jakość życia starszych ludzi w 96 krajach. Polska plasuje się na dośc odległym 32 miejscu.
Niektórych po niespodziewanej śmierci opłakiwał cały świat. Inni odeszli po długim, bardzo owocnym i bogatym życiu. Od ostatnich Zaduszek pożegnaliśmy wielu ludzi kultury, sztuki, polityki i sportu.
Nietolerancja wobec otyłych starszych ludzi wcale nie pomaga walczyć z problemem nadmiaru kilogramów, wręcz przeciwnie - sprawia, że jeszcze łatwiej jest zyskać dodatkową tkankę tłuszczową.