Liczba wyników: 2006
Chcesz mieć lepszą pamięć i wyższe możliwości umysłowe? Ćwicz jogę, medytuj i naucz się technik oddychania.
Ten pyszny słodki owoc jest świetnym składnikiem deserów, a także wzbogacającym smak dodatkiem do dań głównych. Ananas jest też bogatym źródłem manganu, a także witaminy C. Ponadto zawiera beta-karoten, witaminy z grupy B, potas, sód, witaminę A, a także dostarcza błonnik. Co więcej, w owocu jest też bromelaina, enzym roślinny o ważnym działaniu prozdrowotnym. Zobacz, jak różnorodnie można wykorzystać ananasy.
Fajerwerki i głośne wystrzały zaczynają towarzyszyć nam tuż po świętach, by osiągnąć kulminacje w sylwestrowy wieczór. Niestety, to bardzo ciężki czas dla zwierząt, również domowych.
Pytanie szczególnie ważne staje się przed Świętami, kiedy zgodnie z tradycją myje się okna, trzepie dywany i ogólnie rzecz biorąc - dom powinien lśnić z czystością. Kurz ma to do siebie, że choćbyśmy starli go z najwyższą dokładnością, po kilku dniach wróci a te same powierzchnie "jak gdyby nigdy nic". Tego zupełnie zmienić się nie da, ale można zminimalizować wpływ kurzu na stan zdrowia i ograniczyć jego ilość w domu.
Jeśli masz problemy żołądkowe, dręczy cię biegunka lub zaparcia, czy zmagasz się z innymi dolegliwościami układu pokarmowego, zaserwuj sobie lekkostrawną dietę, a szybko poczujesz się lepiej.
Ci, którzy mają poczucie celowości swojego życia, cechują się wyższymi szansami na długowieczność.
Jak co roku, przeszliśmy na czas zimowy, do początku trzeciej dekady grudnia „ubywa dnia" i czeka nas wiele tygodni chłodniejszej aury. Wszystkie te zmiany mogą sprzyjać sezonowemu osłabieniu nastroju (seasonal affective disorder, SAD).
Właściwie kalorie spalamy nieustannie, nawet podczas samego jedzenia czy snu. Problem polega jednak na tym, że najbarziej powszechny obecnie sposób odżywiania się zapewnia nam więcej energii niż jesteśmy w stanie wykorzystać, stąd tak częstym problemem jest nadwaga i otyłość.
Kiedy jesteśmy zmęczeni, często sięgamy po coś słodkiego, co szybko przydaje nam energii, ale efekt ten jest krótkotrwały. Są na to lepsze rozwiązania.
Wystarczy dołączyć do codziennych posików 4 do 5 łyżek oliwy z oliwek, by zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę. Najlepsze wyniki osiąga się, jeśli obecność oliwy jest wspomagana innymi elementami zdrowej diety oraz regularną aktywnością fizyczną.