Liczba wyników: 2727
Zwiększenie ilości białka w diecie i regularne picie herbaty lub kawy może pomóc zmniejszyć ryzyko złamania szyjki kości udowej u kobiet.
Kwas acetylosalicylowy może zmniejszać ryzyko nowotworów układu pokarmowego o 22 do nawet 38 proc.
Złamanie kości to poważny problem zdrowotny - szczególnie w miarę starzenia się. Złamania szyjki kości udowej mogą być bardzo szkodliwe i skutkować niepełnosprawnością, utratą niezależności i wyższym ryzykiem śmierci. Na Uniwersytecie Edith Cowan ustalono jednak, w jaki sposób można osłabić ryzyko złamań w późniejszym życiu.
Arbuz może pomóc osłabić skutki niewłaściwego odżywiania się.
Komosa ryżowa może być świetnym składnikiem pieczywa i ciastek - produkty z niej są bogate w błonnik i białko. A wyroby z jej zawartością nie tracą na smaku.
Opracowano nowy sposób pomiaru poziomu cukru, bez pobierania krwi. Rewolucyjna, nieinwazyjna technika pozwala dokonywać pomiarów za pomocą umieszczanego pod skórą czujnika glukozy opartego na falach elektromagnetycznych.
Podwyższony poziom określonych hormonów, w tym testosteronu, może powodować zaburzenia pracy mózgu, które z kolei mogą skutkować utratą wzroku u kobiet, ostrzegają z University of Birmingham.
Zmęczenie organizmu wywołane przewlekłym i trwającym przez długi czas stresem może prowadzić do zwiększonego ryzyka śmierci z powodu raka.
Dostarczanie sobie witaminy D może łagodzić objawy depresji u osób dorosłych z tą chorobą. Potwierdzają to dziesiątki badań z całego świata.
Wysocy ludzie częściej podejmują ryzyko niż niscy, kobiety są bardziej ostrożne niż mężczyźni, a skłonność do ryzykowania wyraźnie spada z wiekiem: do takich wniosków doszli uczeni z Uniwersytetu w Bonn. Co szczególnie uderzające, ludzie którzy lubią podejmować ryzyko, są bardziej zadowoleni ze swojego życia.