Liczba wyników: 4515
Według zaleceń Światowej Organizacji zdrowia (WHO) dzienne spożycie błonnika przez dorosłą osobę powinno wynosić 27-40g. Przeciętna dieta Polaka zawiera tylko 10g błonnika.
Jak podaje Gazeta Wyborcza, łódzcy naukowcy uważają, że pijawki można wykorzystać do leczenia zawałów i udarów. Stworzyli medykament działający przeciwzakrzepowo, do produkcji którego wykorzystuje się białko wytwarzane przez wspomniane zwierzęta.
Co ją powoduje i jakie ryzyko niesie? Nadwaga jest najpoważniejszym ryzykiem zdrowotnym w krajach uprzemysłowionych. Nadwaga nie tylko źle wpływa na zdrowie, ale jest także problemem kosmetycznym. Dla osób z nadwagą dodatkowe kilogramy i pytanie, jak się ich pozbyć, stają się ważnym problemem, który towarzyszy im latami.
Wirusowe zapalenie wątroby typu B to choroba, która może prowadzić do śmierci. Wirus, który ją wywołuje (HBV), może wywołać powikłania prowadzące do marskości lub pierwotnego raka wątroby. Nie ma lekarstwa, które zwalczałoby wirusa powodującego WZW B, ale szczepienie może zapobiec infekcji.
Część tzw. zdrowego jedzenia okazuje się być mniej pożywnym, choć funkcjonuje w świadomości przeciętnego konsumenta jako bardzo wartościowa. Jeśli planujesz swoją dietę biorąc pod uwagę na ile dany produkt jest odżywczy i jakie, potrzebne konkretnie dla twojego organizmu, składniki zawiera, warto zapoznać się z informacjami na temat niektórych pokarmów.
Duża część naszego społeczeństwa, ok. 18 milionów osób skarży się na bóle reumatyczne. Choroby reumatyczne dotykają ludzi w każdym wieku, są jednak i takie, które dotyczą określonych grup wiekowych, np. zwyrodnienie stawów dotyka najczęściej osoby starsze. Poniżej przedstawiono spis chorób reumatycznych, szybkie ich rozpoznanie i rozpoczęcie leczenia daje duże szanse na niezwłoczny powrót do zdrowia, zniwelowanie bólu.
Największe uprawy migdałów znajdowały się w środkowej Azji, w Mongolii i Chinach, znane były tam o tysięcy lat. Do Europy dotarły dzięki kupcom podróżującym Jedwabnym Szlakiem, następnie przybyły do Ameryki, gdzie dziś odbywa się 75% światowej produkcji migdałów.
Naukowcy wykazali, że zwiększenie w organizmie poziomu „dobrego cholesterolu (HDL- high-density lipoproteid) jest niemniej ważne zmniejszanie ilości „złego cholesterolu” (LDL- low-density lipoproteid) dla utrzymania układu krążenia sprawnym i zapobieżeniu miażdżycy.
Miażdżycę stanowi przewlekły, postępujący proces chorobowy. Jest on najczęściej związany z wiekiem, u osób starszych nasila się, może doprowadzić do zawału, udaru mózgu, bądź otępienia starczego.
Białaczkę kojarzy się zazwyczaj ze złośliwymi nowotworami, nie jest to jednak jedna, ale wiele chorób ,im wcześniej zaś wykryje się takowe schorzenie, tym większe są szanse na jej wyleczenie.