Liczba wyników: 5545
Rodzice od dawna starają się przekonywać dzieci do jedzenia warzyw, obiecując lepszy wzrok, ale czy prawdziwe jest to wiekowe porzekadło? Odpowiedzi na to pytanie postanowił udzielić irlandzki naukowiec, który właśnie otrzymał wsparcie ze środków Europejskiej Rady ds. Badań Naukowych (ERBN).
Sód pomaga ciału zachować równowagę wodną i ph. Ponadto umożliwia ścianom komórkowym pobierać substancje odżywcze.
Nawilżać, chronić przed czynnikami zewnętrznymi i zapobiegać starzeniu - to przepis na piękną skórę według Arkany. Nowa polska marka kosmetyczna zadebiutowała na rynku linią kosmetyków z kompleksem aminokwasów oraz terapią mikroigłową.
Dotyka coraz więcej ludzi na świecie, zyskała miano choroby cywilizacyjnej, wykryć ją można prawie u co drugiego Polaka. To alergia. Czy w naszym ‘sterylnym’ świecie nasyconym chemią, zanieczyszczeniami i antybiotykami można się ustrzec przed tą chorobą? Jak ją rozpoznać i leczyć radzi dr n. med. Marzena Gajewska, alergolog z Centrum Medycznego Enel-Med i członkini Polskiego Towarzystwa Alergologicznego.
Dziś w wieku 82 lat, po długiej i ciężkiej chorobie, zmarł wieloletni lektor i prezenter Telewizji Polskiej, w której pracował od lat 50-tych do 90-tych, znany wielu pokoleniom widzów z Dziennika Telewizyjnego.
Jak twierdzą naukowcy, osoby spożywające większe ilości niskotłuszczowych produktów mlecznych mają nieco niższe długoterminowe ryzyko udaru mózgu.
Bor jest pierwiastkiem śladowym, który znajduje się u człowieka zwłaszcza w kościach, śledzionie i tarczycy. Uczeni sugerują, że mógłby być stosowany do wielu celów leczniczych, choć brak jest mocnych dowodów na każde konkretne zastosowanie. Wstępne badania wykazują, że bor może być pomocny dla zwiększenia siły mięśni, zmniejszenia objawów menopauzy i leczenia łuszczycy.
Międzynarodowy zespół naukowców zmapował geny człowieka, które zwiększają lub zaburzają odporność mózgu na rozmaite choroby neurologiczne i psychiczne. W toku badań zaprezentowanych w czasopiśmie Nature Genetics zidentyfikowano geny, które mogą rzucić światło na różnice występujące w wielkości mózgu i inteligencji. Wyniki mogą również przełożyć się na opracowanie nowych terapii farmakologicznych.
Uważa się, że witamina D chroni przed całym szeregiem chorób - od cukrzycy i osteoporozy po raka jelita grubego oraz choroby serca. Badania wykazują jednak, że niewielu ludzi dostarcza jej odpowiednie ilości, szczególnie w starszym wieku.
Z nowych badań przeprowadzonych w Tajlandii wynika, że wyciąg z kurkumy, przyprawy znanej z antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych właściwości, może pomóc powstrzymać ataki serca u osób, które przeszły operację wszczepienia pomostów naczyniowych (tzw. by-passów).