Liczba wyników: 5631
Coraz więcej kobiet, u których wykryto predyspozycje genetyczne do raka piersi i jajników decyduje się na usunięcie piersi i jajników po to aby uchronić się przed rakiem- donosi Reuter.
Wakacje to nie tylko okres wypoczynku, ale także czas opędzania się od natrętnych owadzich krwiopijców. Jak pokazują statystyki sprzedażowe największej w Polsce drogerii internetowej SuperKoszyk.pl Polacy w tym roku kupili znacznie mniej środków przeciw komarom. Czy możemy zatem sądzić, że komarów jest faktycznie mniej?
Badania potwierdzają, że kobiety, które jedzą więcej błonnika, są mniej narażone na raka piersi. Chińscy naukowcy odkryli, że kobiety, które jadły najwięcej zdrowych składników roślinnych, były o 11% mniej narażone na rozwój raka piersi niż kobiety, które jadły ich najmniej.
Kuchnia to prawdziwy raj dla szkodliwych drobnoustrojów. Choć wróg jest mikroskopijnej wielkości, nie należy go bagatelizować, ponieważ rozprzestrzenia się w ekspresowym tempie. Na szczęście w walce z zarazkami pomagają nam nowe produkty i technologie.
Zagraniczne wakacje niekiedy są tańsze i bardziej udane niż spędzanie urlopu np. nad polskim morzem. Zwłaszcza jeśli znamy języki obce i chcemy poznawać nowych ludzi, miejsca oraz inną od naszej kultury. Gdziekolwiek się udamy – wszędzie potrzebne nam pieniądze. Ale co lepiej zabrać ze sobą: gotówkę czy kartę? A jeśli tę drugą, to jaką: płatniczą czy kredytową? Odpowiedzi na te pytania.przygotowali specjaliści porównywarki finansowej Comperia.pl.
Naukowcy pracujący pod kierunkiem Akademii Medycznej w Wiedniu, Austria, zidentyfikowali nowy gen o nazwie VPS35, który ma wpływ na chorobę Parkinsona. Odkrycia opublikowane w czasopiśmie American Journal of Human Genetics pokazują, że ten gen jest zmutowany u osób cierpiących na chorobę Parkinsona, przez co staje się on szóstym z kolei, który powiązano z tym schorzeniem neurologicznym i trzecim dominującym.
Temperatura, światło czy wilgoć nie są sprzymierzeńcami żywności, zwłaszcza w letnie, upalne dni. Pod ich wpływem zmianom ulega skład mikrobiologiczny, chemiczny i fizyczny produktów spożywczych, co wpływa na walory smakowe, strukturę i właściwości np. warzyw czy owoców.
Starsze osoby, które regularnie ćwiczą, zmniejszają ryzyko osłabienia zdolności umysłowych, wynika z nowych badań. Badacze dowiedli, że osoby, które były najbardziej aktywne fizycznie, miały aż o 90% niższe ryzyko zachorowania na znaczne zaburzenia funkcji poznawczych, w porównaniu z tymi, którzy ćwiczyli najrzadziej.
Długie piaszczyste plaże, lazurowe morze, urokliwe zatoki i niezmienna słoneczna pogoda to główne atuty Rodos - wyspy znajdującej się na granicy trzech kontynentów - Europy, Azji i Afryki, na której czas zatrzymał się kilka wieków temu.
Jakkolwiek wydaje się to sprzeczne z intuicją, nowe badania wskazują, że biorąc większe kęsy faktycznie zjadamy mniej - przynajmniej w restauracji.
Oczekiwana długość życia wzrasta dziś znacznie słabiej niż kilka dekad temu