Liczba wyników: 4498
Nazwa grejpfruta pochodzi od angielskich słów: "fruit" - owoc i "grape" grono - ponieważ owoce są rozmieszczone na gałązkach po kilka sztuk gronami. Owoce grejpfruta zawierają 7% cukrów, 1% kwasu cytrynowego, witaminy z grupy B oraz witaminę C. W miąższu występują karoteny (głównie - lykopen) warunkujący jego zabarwienie. Występuje także gorzki związek - naryngina. Związek ten jest odpowiedzialny za lekko gorzkawy smak owocu, ale także za jego działanie wspomagające przemianę materii.
Truskawki są zapowiedzią lata. Pojawiają się na początku czerwca i towarzyszą nam do połowy lipca. Późniejsze odmiany mają również owoce pod koniec sierpnia i wczesną jesienią. Owoce te nie tylko pięknie pachną, wyglądają i smakują. Przede wszystkim są zdrowe i korzystnie wpływają na nasz organizm.
Z badań opublikowanych w American Journal of Clinical Nutrition wynika, że ryzyko zachorowania na różne typy raka może być zmniejszone u kobiet po menopauzie nawet o 60% dzięki odpowiedniej dawce witaminy D.
Spokojny sen jest niezwykle ważny dla naszego samopoczucia i zdrowia, jeśli problemy z zasypaniem nie są Ci obce przeczytaj uważnie poniższe wskazówki.
W Polsce spożycie błonnika kształtuje się na poziomie 10-15 g dziennie. Tymczasem zapotrzebowanie organizmu to 20-40 gramów na dobę (dane WHO). Błonnik wspomaga odchudzanie, obniża poziom cholesterolu, przeciwdziała zaparciom i oczyszcza organizm z toksyn.
Jeśli do swojego zdrowia podchodzisz z sercem, zbadaj się w ramach akcji „Zadbaj o swoje serce”. W każdą kolejną niedzielę od 3 czerwca do 8 lipca w kolejnym mieście odbędą się bezpłatne badania i konsultacje lekarskie.
Sól to jedna z najstarszych przypraw towarzyszących człowiekowi niemalże od zarania dziejów. Bezcenną właściwością soli był jej dar podnoszenia smakowitości potraw, ale jeszcze ważniejsze były jej właściwości konserwujące.
W Polsce na cukrzycę typu 2 choruje około dwóch milionów osób, co stanowi 5 procent społeczeństwa. Ponad połowa z nich jest nieświadoma tej choroby. Dlatego niezwykle ważna dla skutecznego zapobiegania cukrzycy typu 2 jest edukacja społeczeństwa.
Badania przeprowadzone w Islamabadzie, w których wzięło udział ponad 40 000 osób w wieku średnim, dowiodły, że dieta bogata w niskotłuszczowy nabiał zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy.
Program leczenia otyłości którego kluczowym elementem jest balon żołądkowy, łączy działanie zespołu lekarzy oraz opracowaną naukowo metodę utraty masy ciała opartą o redukcję uczucia głodu. Do dziś na świecie z programu skorzystało ponad 40 000 osób.