Liczba wyników: 13644
Od jakiegoś czasu wiadomo, że likopen, substancja znajdująca się w pomidorach, ma silne właściwości antyrakowe. Jeśli jednak serwuje się pomidory razem z mięsem, ich przeciwnowotworowe działanie jest osłabione.
Według chińskich badaczy niewielkie ilości alkoholu mogą obniżyć poziom insuliny i zmniejszyć oporność insulinową.
Status ekonomiczny ma przemożny wpływ na nasze codzienne życia, a także stan organizmu. Duńczycy pokazali, że zaburzenia różnych funkcji zwiększają się pod wpływem nie tylko takich czynników, jak sama w sobie obecność chorób, czy genetyka, ale i stan posiadania. Konieczność radzenia sobie z problemami finansowymi w ciągu życia może przyspieszyć nadejście starości.
To głównie styl życia, a nie genetyka, jest odpowiedzalny za przedwcześnie rozwijające się choroby serca.
Japońscy uczeni odkryli, że jedzenie grzybów może zmniejszyć ryzyko rozwoju raka prostaty.
Witamina E daje nam wiele korzyści - wśród nich jest zmniejszenie szkód, które sercu wyrządza zawał.
21 września obchodziliśmy Światowy Dzień Choroby Alzheimera. Liczba przypadków choroby lawinowo rośnie.
Chyba każdy z nas to zna - pojawia się głód, a my jesteśmy w sytuacji, w której niemożliwe jest swobodne wybranie składników i spokojne przygotowanie posiłku. W efekcie nierzadko decydujemy się na jakąś przekąskę i to niestety zwykle niezbyt zdrową, np. batoniki z czekoladą czy chipsy. Co najlepiej wówczas zjeść?
Reakcje alergiczne obniżają jakość życia - skutkują nie tylko przykrymi objawami za dnia, ale mogą też zaburzać sen.
Samobójstwa to poważny problemem o zasięgu globalnym. Są jedną z dwudziestu głównych przyczyn zgonów na całym świecie - więcej ludzi umiera w ich wyniku niż z powodu malarii, raka piersi wojen, czy morderstw, czytamy w raporcie Światowej Organizacji Zdrowia (World Health Organization, WHO).