Liczba wyników: 4501
O tym, iż aktywność fizyczna korzystnie wpływa na jakość i długość naszego życia wiadomo od dawna, kolejnym potwierdzeniem tego, że nie warto unikać ruchu są wyniki badań genetyków.
Dietetycy korzystają z każdej możliwej okazji, aby przypomnieć nam o tym, iż zbyt wysoki poziom cholesterolu nie sprzyja zdrowiu. Najnowsze badania amerykańskich naukowców wykazały, iż cholesterol może korzystnie wpływać na przyrost mięśni.
Nasze życie nabiera coraz większego tempa. Intensywna praca, dostosowanie się do nowych sytuacji i szybkie podejmowanie ważnych decyzji to sytuacje powodujące stres. W sytuacjach stresowych naszemu organizmowi szczególnie potrzebny jest „pierwiastek spokoju”, czyli magnez.
Jest wiele powodów, dla których warto dbać o prawidłową masę ciała. Badania przeprowadzone przez amerykańskich naukowców dowodzą, iż koleją z chorób mających związek z otyłością jest choroba przyzębia.
Obserwacje przeprowadzone przez naukowców ze Szwajcarii potwierdziły istnienie związku pomiędzy paleniem papierosów a ryzykiem zachorowania na cukrzycę.
Wiadomo, że dbanie o dobre funkcjonowanie stawów i prawidłowe odżywianie się, pomoże nam uniknąć późniejszych nie potrzebnych problemów zdrowotnych związanymi właśnie z nimi. Kiedy bolą stawy, czujemy się jak inwalidzi – nie można się normalnie poruszać, klękać, wstawać – najprostsze na co dzień czynności stają się prawdziwą udręką.
Pomyśl o sobie jak o kawałku pysznego tortu. Apetyczne dodatki, znakomita polewa, smakowity krem i delikatne ciasto. To przepis na udany wypiek. A Ty jaki masz przepis na karnawałowy sukces? Idealna sylwetka? Tylko jak ją utrzymać przy świątecznym stole?
Zespół stopy cukrzycowej to jedno z najpoważniejszych powikłań, jakie mogą wystąpić u pacjenta cierpiącego na cukrzycę, pojawia się u 6 do 10% chorych. Komplikacje zaczynają się od kłopotów z poruszaniem się, mogą zakończyć amputacją. Niemal 50% przypadków amputacji nóg w naszym kraju spowodowanych jest cukrzycą. Nie wolno lekceważyć symptomów zespołu stopy cukrzycowej, bagatelizowanie może doprowadzić do utraty kończyny.
Z danych opublikowanych na łamach "American Journal of Epidemiology" wynika, że jedząc większe ilości pożywienia z pełnego ziarna i bogatego w błonnik można znacząco zmniejszyć prawdopodobieństwo raka trzustki – nawet o 40%.
Naukowcy od lat szukają odpowiedzi na pytanie o przyczyny chorób nowotworowych. Najnowsze badania dotyczą zachorowalności na raka piersi.
Trauma w dzieciństwie przekłada się na odczuwanie silniejszego bólu w dorosłym życiu