Liczba wyników: 11781
Zaokrąglone biodra, oponka na brzuchu, masywniejsze uda - nie tak wyglądałyśmy kiedyś. Kilogramy znaczenie łatwiej odkładają się w naszym ciele, kiedy przekroczymy „czterdziestkę". Zaczynamy więc głodówkę, drastyczne diety, których głównym skutkiem jest... efekt jo-jo. Aby go uniknąć należy odchudzanie właściwie i rozsądnie zaplanować.
Naukowcom udało się przywrócić niektóre funkcje mózgu świń kilka godzin po ich śmierci.
Według ekspertów, wydłużenie cyklu życia ubrań o zaledwie 10% pozwoliłoby zaoszczędzić trzy miliony ton CO2 oraz 150 milionów litrów wody rocznie. Tymczasem wyniki badań przeprowadzonych na zlecenie Procter & Gamble wykazują, że 1/3 konsumentów wyrzuca ubrania po kilkakrotnym założeniu, przyspieszając ich drogę na wysypiska.
Światowa Organizacja Zdrowia (World Health Organization, WHO) opublikowała przewodnik ze wskazówkami, jak zmniejszyć ryzyko zaburzeń poznawczych i demencji.
Z czytania książek płynie wiele korzyści. Co jakiś czas pojawiają się nowe, zaskakujące fakty, utwierdzające w przekoaiu, że warto obcować z literaturą, a czytelnictwo to pożyteczna pasja.
Jak uważają szwedzcy badacze, stopniowe przyspieszanie tętna spoczynkowego może oznaczać przyszłe problemy z sercem.
Olśniewający uśmiech może otworzyć nam wiele drzwi, pomóc w karierze, a nawet stanowić atut w rozmowie kwalifikacyjnej. Jesteśmy skłonnych wiele wydać na zabiegi wybielające zęby i znieść sporo związanych z nimi niedogodności. Czasem jednak zamiast sięgać po drogie metody – wystarczy redukować czynniki powodujące przebarwienia zębów.
Znadujące się w soi białko może zmniejszyć poziom tzw. „złego cholesterolu" we krwi.
Współczesny przemysł spożywczy stosuje dziesiątki różnych dodatków do żywności, nie wszystkie są jednak całkowicie bezpieczne dla zdrowia. Teraz australijscy uczeni „wzięli pod lupę" dwutlenek tytanu oznaczony jako E171.
Coraz cieplejsze dni przybliżają nas do lata. Z jednej strony, coraz więcej jest pięknych i słonecznych chwil, które dają nam energię do działania, z drugiej jednak, dopiero co budzimy się z zimowego lenistwa szczególnie po tak zimnej majówce. Niejednokrotnie, podejmując się wyzwania odchudzania czy nawet zmiany nawyków żywieniowych na zdrowsze, zwiększając przy tym aktywność fizyczną, popełniamy najczęstszy błąd żywieniowy. Drastycznie ograniczone porcje czy eliminacja wybranych produktów spożywczych, w tym szczególnie tłuszczów, na dłuższą metę są nieracjonalne i mogą przyczynić się do wystąpienia niedoborów żywieniowych.