Liczba wyników: 5596
Ważna dla procesów metabolicznych i ogólnego samopoczucia wątroba, może ulegać uszkodzeniu pod wpływem czynników takich, jak nieprawidłowe odżywianie, przejedzenie czy alkohol. Korzystając z uroków stołu, warto pamiętać o wątrobie a w razie potrzeby wspomóc jej regenerację.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) szacuje, że 450 mln osób na świecie ma problemy ze zdrowiem psychicznym, które odpowiadają za niemal 20% ciężaru chorób w Europie. Co czwarta osoba zmierzy się na pewnym etapie swojego życia z problemem dotyczącym zdrowia psychicznego, a jednym z najpowszechniejszych schorzeń jest lęk, który wpływa na naszą zdolność radzenia sobie w życiu codziennym i utrzymywania relacji z otoczeniem.
Kobiety z wymagającą pracą, która wymaga podejmowania decyzji i ciągłej kreatywności, są narażone na zwiększone ryzyko zawału serca.
Wielu pacjentów zażywa leki regulujące ciśnienie krwi tylko wówczas, gdy doświadczają stresu i obawiają się o jego efekty uboczne. Tymczasem takie postępowanie jest bardzo ryzykowne dla zdrowia.
Naukowcy z Instytutu Biotechnologii i Przemysłu Rolno – Spożywczego postanowili zweryfikować powszechnie głoszoną tezę, że oleje rzepakowe tłoczone na zimno zawierają o wiele więcej kwasów omega-3, w porównaniu z olejami rafinowanymi. Przeprowadzili niezależne badania oleju rzepakowego rafinowanego i tłoczonego na zimno, w celu porównania zawartości kwasów omega-3. Wyniki wskazują, że zawartość kwasów omega-3 w olejach rafinowanych jak i tłoczonych na zimno jest na zbliżonych poziomach.
Nowe badania opublikowane czasopiśmie „Gut" sugerują, że zwiększenie spożycia przeciwutleniaczy może obniżyć ryzyko trzustki aż o 67 proc.
Samotność jest głównym czynnikiem ryzyka problemów zdrowotnych, takich jak choroby układu krążenia i choroba Alzheimera, a nawet przedwczesnej śmierci osób starszych. Jednakże, sposobem na pozbycie się poczucia alienacji może być medytacja.
Badania wskazują, że przeciwutleniacze mogą pomóc w walce z rakiem, chorobami serca, chorobą Alzheimera i chorobą Parkinsona chroniąc przed szkodliwym działaniem wolnych rodników mających wpływ na rozwój wspomnianych dolegliwości.
W latach 2007–2010 rosła liczba osób aktywnych zawodowo, w tym także w wieku powyżej 50. roku życia - wynika z zestawienia opracowanego przez Główny Urząd Statystyczny. Taką tendencję stwierdzono zarówno wśród mężczyzn po 50. roku życia, jak i kobiet. Według GUS, w 2010 r. współczynnik aktywności zawodowej w grupie osób powyżej 50. roku życia wyniósł 33,2 procent, był jednak zdecydowanie niższy od wskaźnika zanotowanego dla osób w wieku 15 lat i więcej (55,8 procent).
Osoby stosujące zbilansowaną dietę nierzadko rezygnują z umieszczania wielu serów w swoim menu, ale nowe badania sugerują, że produkty te mogą zapobiec cukrzycy.
Oczekiwana długość życia wzrasta dziś znacznie słabiej niż kilka dekad temu