Liczba wyników: 5711
Początek jesieni to najlepszy sezon na podstawowy składnik tradycyjnej kuchni polskiej – grzyby. Oprócz wspaniałego aromatu i smaku mają w sobie liczne właściwości odżywcze, a nawet antynowotworowe. Dlaczego jeszcze warto je jeść?
Kobiety, które wcześnie doświadczają menopauzy, mogą mieć dwukrotnie wyższe ryzyko chorób serca i udaru mózgu.
Istnieje około 200 wirusów powodujących przeziębienie, na szczęście jednak jesteśmy w stanie je „przechytrzyć”. Doktor Margaret Stearn podaje kilka wskazówek jak uniknąć tak łatwo rozprzestrzeniającego się jesienią przeziębienia.
Witamina C, czyli kwas askorbinowy, jest prawdopodobnie najbardziej znaną witaminą wzmacniającą odporność. Teraz, gdy zaczyna się sezon grypy, warto pamiętać, że pomaga ochronić się przed infekcjami. Poniżej lista produktów o najwyższej zawartości kwasu askorbinowego.
Przy wyraźnej przewadze podaży nad popytem na rynku mieszkaniowym, mówimy o rynku kupującego, ponieważ kupujący dyktują warunki drugiej stronie. W takiej sytuacji to kupującym znacznie łatwiej upolować mieszkaniową okazję.
Rola określonych hormonów w zdrowym starzeniu się i możliwości osiągnięcia długowieczności to temat powszechnie zgłębiany przez gerontologów. Zaburzenia hormonalne mogą prowadzić do rozmaitych chorób lub po prostu kiepskiego samopoczucia i przyspieszenia procesu starzenia się.
Obecnie blisko trzy piąte dorosłych Polaków określa stan swojego zdrowia jako co najmniej dobry, w tym co szósty jest nim bardzo usatysfakcjonowany – wynika z sondażu CBOS. Niezadowolenie wyraża 13 procent ankietowanych, a prawie jedna trzecia ocenia swoje zdrowie jako takie sobie – ani dobre, ani złe. W ciągu ostatnich pięciu lat zwiększył się odsetek Polaków postrzegających stan swojego zdrowia jako co najmniej dobry, ubyło natomiast osób wyrażających niezadowolenie w tym względzie.
Co sprawia, że niektórzy ludzie są altruistami? Filozofowie przez wieki bezskutecznie szukali odpowiedzi na to pytanie. Nowe badanie Uniwersytetu w Zurychu dowodzi, że może kryć się ona w naszym mózgu. Mówiąc dokładniej: objętość małego obszaru mózgu wpływa na nasze predyspozycje do posiadania cech altruistycznych. Wyniki prac, przedstawione na łamach czasopisma Neuron, wskazują, że osoby zachowujące się bardziej altruistycznie mają więcej istoty szarej na połączeniu między płatem ciemieniowym a płatem skroniowym. Jest to pierwszy dowód naukowy wskazujący na istnienie zależności między anatomią i aktywnością mózgu a zachowaniem altruistycznym.
Palacze mogą liczyć na mniej godzin snu i gorszą jego jakość niż ci, którzy są wolni od nałogu, sugerują nowe badania.
Lekarze i dietetycy przy każdej okazji podkreślają znaczenie warzyw i owoców w codziennej diecie. Najnowsze badania dostarczają kolejnych argumentów przemawiających za wzbogaceniem jadłospisu o zielone dodatki. Warzywa o ciemnozielonym kolorze są jednymi z najzdrowszych.
Trauma w dzieciństwie przekłada się na odczuwanie silniejszego bólu w dorosłym życiu