Liczba wyników: 12708
Diabetycy są bardziej narażeni na udar niż osoby wolne od cukrzycy. Im dłużej zaś choroba trwa, tym ryzyko tego zdarzenia jest wyższe.
Jedzenie jest tak rutynową czynnością, że często mechanicznie sięgamy po dany posiłek, czy wybieramy jedzenie, które kiedyś nam zasmakowało. Taki sposób odżywiania się może nam jednak nie służyć. Oto, jak dokonywać bardziej świadomych wyborów dietetycznych.
Jak wynika z nowych zaleceń Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne (American Heart Association, AHA), diabetycy szczególnie powinni kontrolować poziom cholesterolu.
Wraz z upływem czasu nasze zmysły moga ulec „przytępieniu". W starszym wieku częściej powtarza się „słucham?" i powszechna jest konieczność noszenia okularów, jeśli jednak takie zaburzenia pojawiają się w podobnym czasie, mogą oznaczać większe zagrożenie demencją.
Medycy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles zadali pytanie o związek między czasem leczenia a wynikiem leczenia w przypadku ostrego udaru niedokrwiennego (acute ischemic stroke, AIS).
Mężczyźni, którzy w średnim wieku dbają o odpowiednią sprawność serca i płuc, mają niższe ryzyko rozwoju przewlekłej obturacyjnej choroby płuc (POChP) w starszych latach.
Zarówno geny, jak i styl zycia mają wpływ na rozwoj wielu różnych chorób. Dotyczy to też demencji. Uczeni próbują odpowiedzieć na pytanie, które czynniki mają tu większe znaczenie.
Nowe badania pokazują, że niski poziom witaminy D u osób starszych wiąże się z wyższym ryzykiem depresji.
Umysł potrzebuje określonych aktywności, by móc długo dobrze służyć. Okazuje się, że technologie informacyjne i krzyżówki pomagają uchronić się przed osłabieniem poznawczym w starszym wieku.
Słodkie napoje, np. te gazowane, ale także stuprocentowe soki, mogą zwiększać ryzyko niektórych nowotworów.