Liczba wyników: 5596
Dla wielu ludzi pielęgnacja włosów ogranicza się do częstego ich mycia, stosowania odżywki, modelowania i podcinania w ulubionym salonie fryzjerskim. Tymczasem na wygląd czupryny istotny wpływ ma także sposób odżywiania się.
Gotowane, w formie jajecznicy czy sadzone - bogate w cholesterol żółtka jaj mogą usztywniać tętnice w takim samym stopniu, jak czyni to palenie papierosów - uważa kanadyjski naukowiec. Ludzie doświadczający zwiększonego ryzyka choroby naczyniowej, nie powinni jeść żółtek, twierdzi dr David Spence, profesor neurologii na Uniwersytecie Zachodniego Ontario w Kanadzie.
Karczoch to warzywo, które znane było już za czasów starożytnego cesarstwa rzymskiego, wtedy głównie ze względu na swoje właściwości moczopędne. Ostatnio coraz bardziej popularne stają się także w Polsce.
Dieta śródziemnomorska, o ile obfituje w oliwę z oliwek, jest związana ze wzrostem stężenia osteokalcyny, co daje ochronne działanie na układ kostny.
Dostarczanie organizmowi flawonoli znajdujących się w kakao może poprawić funkcjonowanie mózgu, wynika z najnowszych badań opublikowanych w czasopiśmie Hypertension.
Ciężka depresja lub przewlekły stres mogą powodować utratę objętości mózgu, a więc przyczynić się do upośledzenia emocjonalnego i poznawczego.
Kuszą ceną, mają modne kolory i kształty, dostępne są niemal wszędzie. Mowa o okularach przeciwsłonecznych. Dlaczego jednak za ciemne szkła na straganie zapłacimy maksymalnie 30 złotych, a w salonie optycznym musimy wydać nawet kilkakrotnie więcej?
Niskokaloryczne substancje słodzące, ich wpływ na zdrowie, dobre samopoczucie oraz kontrolę wagi są bohaterami wielu opracowań naukowych. Temat jest podejmowany przez liczne organizacje i stowarzyszenia na całym świecie. Najnowszymi głosami w tej międzynarodowej debacie są opracowania Amerykańskiego Towarzystwa Diabetologicznego (ADA, American Diabetes Association) i Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego (AHA, American Heart Assiciation), Międzynarodowego Stowarzyszenia Producentów Słodzików (ISA) oraz Francuskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (ANSES).
Hałas dociera do nas niemal zewsząd - z ulicznego ruchu, megafonów, radia sąsiada, etc. Tymczasem nadmierny, ciągły rumor wiąże się z wyższym poziomem stresu i rozmaitymi dolegliwościami. Trzeba więc chronić się zbyt często towarzyszącym nam szumem.
Zakończyła się V edycja Ogólnopolskiego Programu dla Młodzieży „Mam Haka na Raka”, dedykowana rakowi jelita grubego. Okazała się ona nie tylko jubileuszowa, ale i rekordowa pod wieloma względami. Do walki z rakiem przystąpiło najwięcej w historii programu, bo aż 3700 uczniów. Jak pokazują badania, udział w programie istotnie wpływa także na zwiększenie świadomości profilaktyki nowotworowej w lokalnych społecznościach, a także realny wzrost zgłaszalności na badania profilaktyczne wśród rodzin uczestników.
Oczekiwana długość życia wzrasta dziś znacznie słabiej niż kilka dekad temu