Liczba wyników: 5558
Dotyka coraz więcej ludzi na świecie, zyskała miano choroby cywilizacyjnej, wykryć ją można prawie u co drugiego Polaka. To alergia. Czy w naszym ‘sterylnym’ świecie nasyconym chemią, zanieczyszczeniami i antybiotykami można się ustrzec przed tą chorobą? Jak ją rozpoznać i leczyć radzi dr n. med. Marzena Gajewska, alergolog z Centrum Medycznego Enel-Med i członkini Polskiego Towarzystwa Alergologicznego.
Ludzie, którzy mówią do siebie podczas poszukiwania różnych przedmiotów, mogą być w stanie szybciej je znaleźć, twierdzą naukowcy.
Kwasy tłuszczowe omega-3 mogą przyczynić się do zmniejszenia fizycznej szkodliwości palenia, wynika z nowego badania przedstawionego na Światowym Kongresie Kardiologii.
Jak twierdzą naukowcy, osoby spożywające większe ilości niskotłuszczowych produktów mlecznych mają nieco niższe długoterminowe ryzyko udaru mózgu.
Nowe badania sugerują, że najbardziej aktywni starsi ludzie, bez względu na to czy pracują w ogrodzie, czy krzątają się w domu, są znacznie mniej narażeni na rozwój choroby Alzheimera, niż seniorzy preferujący siedzący styl życia.
Znaleziono nowy - prosty i tani - sposób, aby szybko poprawić jakość wody pitnej. Według zespołu naukowców z Johns Hopkins School of Medicine pomocne jest światło słoneczne i niewielka ilość soku z limonki.
Naukowcy z Uniwersytetu w Tokio wykazali, że spożycie kofeiny może znacznie zwiększyć zdolność oka do wytwarzania łez, a więc wspomaga leczenie zespołu suchego oka.
W ciągu ostatnich kilku dekad rozmaite badania wykazały, że negatywne stany, takie jak depresja, gniew, lęk i wrogość, mogą być szkodliwe dla układu krążenia. Mniej wiadomo na temat pozytywnych psychologicznych aspektów związanych ze zdrowiem serca.
Polacy największym zaufaniem darzą strażaków i pilotów oraz lekarzy, pielęgniarki i farmaceutów - wynika z badania European Trusted Brands. Względem ubiegłego roku zaufanie Polaków do przedstawicieli różnych zawodów niemal się nie zmieniło. Najmniej ufamy politykom, sprzedawcom samochodów i piłkarzom.
Naukowcy porównali czynniki ryzyka chorób serca, cukrzycy typu 2 i zespołu metabolicznego u osób jedzących orzechy i pacjentów, którzy ich unikają. Okazało się, że ci pierwsi cieszą się lepszym zdrowiem i łatwiej im utrzymać dobrą wagę.