Liczba wyników: 14497
Podobno starsi ludzie są zwykle szczęśliwsi niż osoby młodsze. Czemu tak się dzieje? Niektórzy psychologowie uważają, że wynika to ze zmian w procesach poznawczych - w szczególności ze skupiania się i zapamiętywania pozytywnych wydarzeń oraz unikania rozpamiętywania negatywnych sytuacji. Procesy te pomagają osobom starszym regulować ich emocje, umożliwiając patrzenie na życie w bardziej optymistycznym świetle.
Obliczono, że zjedzenie hot doga może kosztować 36 minut zdrowego życia, tymczasem porcja orzechów zamiast fast foodu pozwala zyskać 26 dodatkowych minut zdrowego życia, mówią eksperci z University of Michigan.
Interakcje społeczne, które dostarczają nam wsparcia, są ważne dla powstrzymania osłabienia zdolności poznawczych, jakie zachodzą podczas starzenia się mózgu.
Osłabieniu funkcji poznawczych towarzyszy szybsze tempo utraty masy kostnej. W pięcioletnim okresie pogarszania się funkcji poznawczych zwiększa się ryzyko złamań u kobiet.
Ludzie po udarze, którzy spacerują lub uprawiają ogródek przez co najmniej trzy godziny tygodniowo lub jeżdżą na rowerze przynajmniej dwie godziny, mogą mieć o 54 proc. niższe ryzyko przedwczesnej śmierci z jakiejkolwiek przyczyny.
Większość z nas pamięta czasy, kiedy mogliśmy jeść wszystko, co chcieliśmy i nie przybierać na wadze. Jak się okazuje, metabolizm - czyli tempo w jakim spalasz kalorie - osiąga szczyt znacznie wcześniej i zaczyna się osłabiać później, niż mogłoby się wydawać.
Osoby zażywające niektóre leki obniżające poziom cukru we krwi miały mniej amyloidu w mózgu, wskaźnika choroby Alzheimera, w porównaniu zarówno z diabetykami nie przyjmującymi tych leków, jak i osobami bez cukrzycy.
Nasz nastrój może oddziaływać na to, jak chodzimy - jesteśmy zgarbieni, gdy odczuwamy smutek i niemal podskakujemy, kiedy jesteśmy szczęśliwi. Okazuje się, że działa to również w drugą stronę - skłanianie ludzi do naśladowania radosnego lub smutnego sposobu chodzenia wpływa na ich nastrój.
Nowe badania przeprowadzone na Uniwersytecie Edith Cowan w Australii pokazały, że osoby stosujące dietę bogatą w witaminę K mają nawet o 34 procent niższe ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych związanych z miażdżycą.
Okazuje się, że osobowość i starzenie się mózgu w seniorskich latach może być ze sobą powiązane.