Liczba wyników: 9258
Rozmazany tekst w gazecie, słaba akomodacja oka, gorsze widzenie po zmroku – to codzienność wszystkich, których dosięgła już prezbiopia. Prezbiopia jest efektem naturalnych zmian układu wzrokowego zachodzących z wiekiem. Dotyczy każdego po 40. roku życia i objawia się trudnościami z wyraźnym widzeniem z bliska, szczególnie przy słabym oświetleniu. Choć łatwa do skorygowania, mało kto z osób nią dotkniętych sięga po pomoc specjalisty. Ten stan rzeczy ma zmienić kampania Czas Na Wzrok 40+.
Nic dziwnego, że tak trudno nam schudnąć. Z brytyjskich badań wynika, że dostarczamy sobie nawet o 50 proc. kalorii więcej niż sądzimy.
Jeśli chcesz dożyć setki, musisz: mieć hobby, wypijać dwie kawy oraz lampkę wina dziennie, a także regularnie ćwiczyć - oto odkrycia uczonych z Uniwersytetu Kalifornijskiego.
Regularnie jadaj jogurt, dzięki temu osłabisz ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe.
Odwilż na przemian z przymrozkiem - tak wygląda polska zima. To najgorsze warunki dla pieszych, którzy albo brodzą w szarej mazi albo ślizgają się na oblodzonych chodnikach. O urazy w takich warunkach nietrudno. Szczególnie teraz, gdy trwają ferie i częściej wychodzimy z domu z dziećmi lub wnukami oraz uprawiamy różne sporty.
Nadciśnienie prowadzi do wielu zagrażających życiu chorób, więc warto reagować bezzwłocznie i starać się obniżyć ciśnienie krwi. Nie zawsze konieczne są farmaceutyki, można też wprowadzić określone zmiany w stylu życia i sięgnąć po naturalne produkty, by przywrócić prawidłowe wartości cisnienia i uchronić się przed chorobami serca i innymi dolegliwościami.
Najpowszechniejszym chyba sposobem na zwiększenie sił do działania przez cały dzień jest kawa, ale nie można przesadzić z jej ilością, bo zamiast większej energii, można doznać rozdrażnienia, mieć przyspieszony puls oraz zmagać się wieczorem z bezsennością. Wypróbuj zatem inne sposoby na zwiększenie wigoru.
Migrena mogą mieć związek z wyższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych, w tym zawału, udaru, choroby zakrzepowo-zatorowej (ŻChZZ) i migotania przedsionków.
Wysokoprzetworzona żywność nie jest najlepszym wyborem dietetycznym - od dawna wiadomo, że sprzyja rozwojowi wielu chorób. Teraz ustalono, że zwiększa ryzyko raka.
Od kilku lat wiadomo, że wielojęzyczność może poprawiać zdrowie mózgu. Teraz skupiono się na wpływie znajomości języków obcych na ryzyko choroby Alzheimera oraz łagodnych zaburzeń poznawczych. Wniosek jest jeden: warto stać się poliglotą.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami