Liczba wyników: 12699
Zabiegi medyczne wzbudzają niepokój i w związku z tym wielu pacjentów otrzymuje leki osłabiające lęk. Okazuje się, że muzykoterapia może być równie dobrym środkiem uspokajającym.
Mówi się, że dzieci mogą przyprawiać o ból głowy i sprawić, że szybciej się osiwieje, najwyraźniej jednak coś przeciwnego wskazują dowody naukowe - okazuje się, że kobiety, które posiadają więcej potomstwa, wolniej się starzeją.
Badania pokazały, że istnieje związek pomiędzy jedzeniem papryczek chili i wyższym ryzykiem osłabienia poznawczego.
Diabetycy są bardziej narażeni na udar niż osoby wolne od cukrzycy. Im dłużej zaś choroba trwa, tym ryzyko tego zdarzenia jest wyższe.
Jedzenie jest tak rutynową czynnością, że często mechanicznie sięgamy po dany posiłek, czy wybieramy jedzenie, które kiedyś nam zasmakowało. Taki sposób odżywiania się może nam jednak nie służyć. Oto, jak dokonywać bardziej świadomych wyborów dietetycznych.
Jak wynika z nowych zaleceń Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne (American Heart Association, AHA), diabetycy szczególnie powinni kontrolować poziom cholesterolu.
Wraz z upływem czasu nasze zmysły moga ulec „przytępieniu". W starszym wieku częściej powtarza się „słucham?" i powszechna jest konieczność noszenia okularów, jeśli jednak takie zaburzenia pojawiają się w podobnym czasie, mogą oznaczać większe zagrożenie demencją.
Medycy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles zadali pytanie o związek między czasem leczenia a wynikiem leczenia w przypadku ostrego udaru niedokrwiennego (acute ischemic stroke, AIS).
Mężczyźni, którzy w średnim wieku dbają o odpowiednią sprawność serca i płuc, mają niższe ryzyko rozwoju przewlekłej obturacyjnej choroby płuc (POChP) w starszych latach.
Zarówno geny, jak i styl zycia mają wpływ na rozwoj wielu różnych chorób. Dotyczy to też demencji. Uczeni próbują odpowiedzieć na pytanie, które czynniki mają tu większe znaczenie.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami