Liczba wyników: 4498
Zespół stopy cukrzycowej to jedno z najpoważniejszych powikłań, jakie mogą wystąpić u pacjenta cierpiącego na cukrzycę, pojawia się u 6 do 10% chorych. Komplikacje zaczynają się od kłopotów z poruszaniem się, mogą zakończyć amputacją. Niemal 50% przypadków amputacji nóg w naszym kraju spowodowanych jest cukrzycą. Nie wolno lekceważyć symptomów zespołu stopy cukrzycowej, bagatelizowanie może doprowadzić do utraty kończyny.
Często słyszymy, że dłonie to wizytówka człowieka, jeśli chcesz aby były zadbane i gładkie sięgnij po parafinę.
Około połowa Polek i Polaków nie poddaje się regularnie badaniom profilaktycznym, wynika z badania opinii przeprowadzonego w ramach programu „Teva – 360 stopni dla zdrowia”. Głównym powodem jest przekonanie respondentów o swojej dobrej kondycji zdrowotnej.
Dotychczas prowadzone badania naukowe potwierdzały korzystny wpływ witaminy D na zdrowie starszych osób. Najnowszy eksperyment dowiódł, iż witamina ta nie tylko wspomaga walkę ze starzeniem się, zmniejsza też ryzyko zachorowania na cukrzycę II typu.
Polska niechlubnie przoduje w statystykach śmiertelności w Europie. Coraz większa liczba osób w naszym kraju cierpi na schorzenia układu krążenia, nowotwory, cukrzycę czy osteoporozę, należące do grupy tzw. chorób cywilizacyjnych. Choroby cywilizacyjne to schorzenia związane z negatywnymi skutkami życia w warunkach wysoko rozwiniętej cywilizacji. Zaliczamy do nich: nadciśnienie tętnicze, chorobę niedokrwienną serca, udar mózgu, nowotwory, cukrzycę, osteoporozę, POChP (Przewlekła Obturacyjna Choroba Płuc) oraz choroby alergiczne.
Naukowcy z firmy Philips opracowali elektronicznie sterowaną kapsułkę, którą otwiera się w organizmie pacjenta dzięki zdalnemu sygnałowi.
Działa podstępnie i często rozwija się bez żadnych objawów. To dlatego mówi się o niej „cichy złodziej”. Wprawdzie częściej atakuje kobiety, ale nie omija też mężczyzn. Osteoporoza, bo o tej chorobie tu mowa, wielu ludziom mocno skomplikowała życie. Jednym z niezbędnych elementów leczenia choroby jest podniesienie poziomu witaminy D3 w organizmie.
Wielu z przygotowywanych przez nas potraw, a w szczególności ciast, nie wyobrażamy sobie bez dodatku aromatycznych przypraw korzennych, używanych w kuchni od wieków. Pamiętajmy jednak, że, poza wzbogacającymi nasze wypieki smakiem i zapachem, posiadają one także zdrowotną moc.
Czy może być coś bardziej niebezpiecznego dla naszego układu krążenia niż nadmiar tłuszczu? Okazuje się, że tak. Naukowcy doszli do wniosku, iż jeszcze bardziej szkodliwy jest niedobór błonnika.
Żurawina to roślina o szczególnych właściwościach, której charakterystyczny, cierpko-słodki smak zna chyba każdy z nas. Występuje w północnej części naszego kraju i należy do czołówki roślin o udowodnionych korzyściach prozdrowotnych.