Liczba wyników: 1463
Tkanka tłuszczowa odgrywa ważną rolę w naszym zdrowiu. Jednak z wiekiem traci swoje funkcje, co może prowadzić do cukrzycy typu 2, otyłości, nowotworów i innych problemów. Jak się wydaje jednak, wysoka aktywność fizyczna przez całe życie przeciwdziała temu procesowi.
Kalafior to świetny obiadowy dodatek lub przekąska sama w sobie - najczęściej warzywo jest gotowane i podawane z bułką tartą. Warto pamiętać, że kalafior daje wiele korzyści dla zdrowia i urody - oto kilka jego pozasmakowych zastosowań.
Niektórzy ludzie są obdarzeni genami, które umożliwiają im efektywny sen w dość wąskim oknie czasowym, dzięki czemu są pełni energii już po przespaniu czterech do sześciu godzin w nocy. Co więcej, ustalono, że takie osoby wykazują odporność psychiczną i odporność na choroby neurodegeneracyjne.
Kobiety, które używają trwałych produktów do farbowania włosów w domu, nie odznaczają się wyższym ryzyka zachorowania na większość nowotworów ani wyższym zagrożeniem przedwczesną śmiercią. Równocześnie dostrzeżono, że użytkowniczki trwałych farb do włosów cechowały się niewielkim zwiększeniem ryzyka raka jajnika i niektórych nowotworów piersi oraz skóry. Odkryto również, że naturalny kolor włosów ma pewien wpływ na prawdopodobieństwo określonych nowotworów.
Zdrowszy styl życia wiąże się z niższym ryzykiem zaburzenia funkcji poznawczych. Co ciekawe, związek ten nie zależy od tego, czy dana osoba posiada określoną formę genu APOE, który sprzyja rozwojowi demencji.
Następnym razem, gdy będziesz przygotowywać sałatkę, możesz rozważyć dodanie do niej grzybów. To dlatego, że większa ich ilość wiąże się z niższym ryzykiem nowotworu, mówią eksperci z Penn State.
Więcej sfermentowanych produktów sojowych, takich jak miso (tradycyjna japońska pasta) i natto (tradycyjna potrawa z soi), wiąże się z niższym ryzykiem przedwczesnej śmierci, mówią japońscy uczeni.
90 minut ćwiczeń o umiarkowanej intensywności tu po szczepionce przeciw grypie lub COVID-19 może przydać dodatkowego wzmocnienia odporności.
Czy zdolności poznawcze zmieniają się równocześnie, czy też niezależnie od siebie? Sprawdzono, jak to działa.
Por nie ma zbyt wielu kalorii, zawiera za to węglowodany, białka i błonnik, a poza tym witaminę A, C, K i B6, a także żelazo i mangan. Co więcej, dostarcza dużej ilości prozdrowotnie działających polifenoli. Sprawdź, dlaczego warto gotować zupy z tym warzywem czy przygotowywać sałatki z jego zawartością.
Atopowe zapalenie skóry wiąże się z wieloma innymi dolegliwościami