Liczba wyników: 1591
Dodawanie do swojego jadłospisu produktów tzw. „zachodniej diety", może zmniejszyć poznawcze korzyści zyskiwane dzięki diecie śródziemnomorskiej.
Osoby, które mają problemy ze snem, mogą być bardziej narażone na udar, zawał serca lub inne choroby naczyniowo-mózgowe bądź sercowo-naczyniowe.
Niedostateczna ilość wody sprawia, że ludzie czują się ospali i doświadczają bólu głowy. To jednak nie wszystko, nowe badanie przeprowadzone na Penn State wskazują, że może to też skutkować osłabieniem zdolności poznawczych.
Bez wątpienia emocje mogą wpływać na twoje decyzje, ale możesz być zaskoczony/a, do jakiego stopnia na oddziałują twój portfel. Badania pokazały, że niecierpliwość wywołana smutkiem może skutkować znacznie zwiększoną utratą pieniędzy.
Kakao sprawia, że nasz mózg lepiej pracuje, mówią uczeni z University of Birmingham.
Osoby z nawracającymi depresjami lub narażone na przewlekły stres mają krótsze telomery w białych krwinkach, mówią badacze z Uniwersytetu w Umeå w Szwecji.
To, co jemy, może mieć bezpośredni wpływ na nasze możliwości poznawcze w późniejszych latach, ostrzegają uczeni z Iowa State University.
Kobiety po pięćdziesiątce doświadczają niekorzystnych zmian, jeśli chodzi o mięśnie szkieletowe. Dzięki ćwiczeniom jednak można skutecznie powstrzymać ten proces.
Otyli pacjenci w wieku powyżej 60 lat mogą stracić na wadze tyle samo, co ludzie młodsi, stosując jedynie zmiany w stylu życia.
Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego ustalili, że triklosan - środek przeciwbakteryjny znajdujący się w wielu mydłach i innych artykułach gospodarstwa domowego - pogłębia stłuszczenie wątroby u myszy karmionych dietą wysokotłuszczową.