Liczba wyników: 5541
Wyższy poziom dwutlenku azotu w powietrzu może mieć związek z dużą liczbą zgonów z powodu Covid-19, mówią uczeni z Uniwersytetu Marcina Lutra w Halle i Wittenberdze (MLU).
Ogólna satysfakcja Polaków z pracy kształtuje się na poziomie 52 punktów i jest niższa od średniej europejskiej, wynoszącej 60 punktów - wynika z badania zrealizowanego przez TNS OBOP. Oznacza to, że polscy pracownicy są umiarkowanie zadowoleni z wykonywanej pracy, a poziom ich satysfakcji zawodowej, po okresie dwuletniego spadku, jest obecnie nieco wyższy niż w 2007 r.
Fińscy medycy pokazują, że narażenie na czynniki ryzyka sercowo-naczyniowego, takie jak nadciśnienie, podwyższony poziom cholesterolu w surowicy i otyłość, od dzieciństwa do wieku średniego, wiąże się ze słabymi zdolnościami poznawczymi w wieku średnim.
Zazwyczaj o stresie i lęku myśli się jako o negatywnych doświadczeniach, jakkolwiek jednak mogą osiągać niebezpieczny poziom, psychologowie od dawna wiedzą, że nie tylko nie da się ich uniknąć, ale i często odgrywają pomocną rolę w codziennym życiu.
Jeśli chcesz liczyć na dobre zdrowie i wysoki poziom energii także w seniorskich latach, nie możesz prowadzić siedzącego trybu życia - regularne ćwiczenia są niezbędne, by cieszyć się sprawnością także na starość.
Chcesz odświeżyć nieco wnętrze swojego mieszkania i zastanawiasz się nad kolorem ścian? Wybierz je po dobrym namyśle, bo barwy pomieszczeń, w których spędzasz najwięcej czasu, mają istotny wpływ na twoje samopoczucie i poziom energii.
Ryzyko rozwoju otępienia stopniowo wzrasta wraz z wiekiem. Poza tym jednak na wystąpienie demencji oddziałują: historia choroby w rodzinie, styl życia, określone choroby, takie jak cukrzyca, nadciśnienie, czy wysoki poziom cholesterolu, a także depresja.
Z badań wynika, że osoby, które mają wyższy poziom wykształcenia, wolniej się starzeją i żyją dłużej w porównaniu z tymi, które uczyły się krócej.
Badania dowodzą, że niedobór witaminy B12 dotyczy kilkunastu procent ludzi, a u kilkadziesięciu procent jej poziom jest na granicy niedoborów. Tymczasem niedostatki tej witaminy są bardzo groźne dla zdrowia.
Poziom wykształcenia ma wpływ na to, jaką dietę ludzie stosują. Dłuższa edukacja częściej przekłada się zdrowsze jedzenie, szczególnie w krajach o niskich dochodach.