Liczba wyników: 1015
Podwyższone ciśnienie krwi jest powiązane z większymi uszkodzeniami mózgu u osób starszych.
Choroba Alzheimera rozwija się przez dekady. Rozpoczyna się śmiertelną reakcją łańcuchową, której efektem jest nagromadzenie się białek beta-amyloidu, które wyniszczają tkanki mózgu. Taka reakcja zaczyna się u myszy znacznie wcześniej, niż sądzono.
Szwajcarscy i włoscy uczeni informują, że istnieje korelacja między mikrobiotą jelitową a powstawaniem płytek amyloidowych w mózgu, typowych dla choroby Alzheimera.
Kiedy przebadano zdrowe osoby starsze, odkryto, że częstotliwość picia herbaty miała wpływ zarówno na funkcje, jak i strukturę mózgu.
Dostarczanie sobie większej ilości witaminy E z diety może oznaczać niższe ryzyko demencji i choroby Alzheimera.
Od jakiegoś czasu eksperci wiedzą, że istnieje związek pomiędzy zaburzeniami słuchu a rozwojem demencji, teraz opracowano teorię dotyczącą tego, w jaki sposób utrata słuchu może wywoływać otępienie. Uczeni sądzą, że dostatecznie wczesne zaradzenie upośledzeniu słyszenia może pomóc w zapobieganiu chorobie.
Nierzadką konsekwencją długotrwałego nadmiernego picia alkoholu jest pogorszenie funkcji poznawczych, które może doprowadzić także do demencji. Pracownicy Uniwersytetu Medycznego w Wiedniu postanowili sprawdzić, dlaczego tak się dzieje.
Kiedy zbadano obszary mózgu odpowiadające za osłabienie umysłowe, okazało się, że większe zaangażowanie społeczne powstrzymuje niekorzystne zmiany związane ze starzeniem się.
Metabolit wytwarzany po zjedzeniu soi może - z pomocą odpowiednich bakterii - zmniejszyć główny czynnik ryzyka demencji.
Seniorzy z ciężką apatią czy też brakiem zainteresowania zwykłymi czynnościami mogą mieć wyższe ryzyko rozwoju demencji niż pozostali.