Liczba wyników: 12011
Siedzący tryb życia, brak aktywności fizycznej oraz niewłaściwa dieta sprawiają, że 68 procent kobiet i 57 procent mężczyzn na świecie cierpi z powodu żylaków. Ten uciążliwy problem już dawno przestał być tylko defektem kosmetycznym – jest chorobą. Jesień jest idealną porą na leczenie żylaków, zwłaszcza, że aura z każdym dniem będzie bardziej sprzyjać zakrywaniu nóg.
Orientalna kuchnia obfituje w dania oparte na warzywach i aromatycznych przyprawach. To doskonała wiadomość dla wszystkich, którzy nie jedzą mięsa, lub z różnych przyczyn starają się ograniczyć jego spożycie. Na szczęście nie musi się to odbywać ani kosztem smaku, ani zdrowia – bliskowschodnie smakołyki pełne są nie tylko charakterystycznych przypraw, ale i wartości odżywczych. Przekonaj się, dlaczego kuchnia Bliskiego Wschodu jest idealna dla wegan i wegetarian.
Ludzie, którzy chcą schudnąć, nierzadko mają nadzieję na szybkie efekty swoich wysiłków i chociaż dietetycy ostrzegają, że szybka utrata na wadze jest dla organizmu niebezpieczna i może się wiązać z wieloma dolegliwościami. Należą do nich między innymi problemy z trzustką i kamienie żółciowe.
Kanadyjscy lekarze z jednego z oddziałów intensywnej opieki odkryli, że po odłączeniu urządzeń podtrzymujących życie u jednego z pacjentów odnotowano aktywność mózgu także po uznaniu go za klinicznie martwego.
Wśród Polaków rośnie liczba zachorowań na cukrzycę, pomimo to chorzy wciąż nie mają dostępu do nowych opcji terapeutycznych, dostosowanych do ich indywidualnych potrzeb. O tym, co z tego powodu tracą pacjenci, a jak mogłoby zmienić się ich życie dzięki innowacyjnym lekom oraz oczekiwaniu na nowe opcje terapeutyczne lekarzy i pacjentów opowiada prof. Dorota Zozulińska-Ziółkiewicz, diabetolog, Kierownik Katedry i Kliniki Chorób Wewnętrznych i Diabetologii Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu i Oddziału Diabetologii i Chorób Wewnętrznych Szpitala Miejskiego im. Franciszka Raszei w Poznaniu.
Przerywany post może pomóc w odwróceniu cukrzycy typu 2, wskazują medycy z Uniwersytetu w Toronto.
Ponad 60% pacjentów nie otrzymuje od swojego lekarza reumatologa wyczerpujących informacji na temat swojej choroby, schematu leczenia, jego celu oraz długości leczenia – wynika z badania Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Młodych z Zapalnymi Chorobami Tkanki Łącznej „3majmy się razem”. Jedynie 29% pacjentów jest informowanych na temat kolejnych kroków, które zostałyby podjęte po niepowodzeniu obecnej terapii.
Polska kardiologia może poszczycić się skutecznym leczeniem zawałów na naprawdę wysokim poziomie, ale słabym ogniwem pozostaje etap terapii i opieki nad pacjentem kardiologicznym w ciągu tygodni, miesięcy i lat po przebytym zawale. Tu mamy jeszcze wiele do zrobienia – mówi prof. Piotr Ponikowski, prezes Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego.
Niektóre dodatki, takie jak ocet balsamiczny czy oliwa z oliwek podawane być powinny jedynie na zimno. Świeże zioła oraz szczypiorek, natkę pietruszki i koperek, dodajemy pod koniec gotowania, aby ich aromat nie ulotnił się przed zaserwowaniem potrawy. Istnieje też kilka przypraw, które są wprost stworzone do dań podawanych na ciepło. Należy do nich między innymi gałka muszkatołowa – idealny komponent jesiennych, rozgrzewających pyszności.
Gdy nadchodzi jesień, nasz organizm powoli przestawia się na tryb „trzeba przetrwać tę zimę”. A my coraz częściej mamy ochotę na ciepłe, słodkie i wysokokaloryczne potrawy. Jak uniknąć nadprogramowych kilogramów i zachować dobrą formę aż do wiosny?