Liczba wyników: 12640
Zmarł Amos Oz, wybitny, izraelski pisarz, autor licznych opowiadań, powieści, esejów i tekstów publicystycznych, przez lata wskazywany wśród potencjalnych laureatów literackiej Nagrody Nobla. Miał 79 lat.
Warto angażować się w pomoc innym ludziom - dzięki temu pomagamy też sami sobie poczuć się szczęśliwszymi.
Ci, którzy ćwiczą, żyją dłużej. Dotyczy to także osób po zawale.
Coraz częściej sylwestrowe plany łączymy z wyjazdem na święta Bożego Narodzenia, w przyprószone śniegiem góry czy w skute lodem okolice mazurskich lasów lub wręcz przeciwnie, do ciepłych krajów, z dala od niskich temperatur i ferworu świątecznych przygotowań. W gorącym okresie noworocznych wyjazdów internetowe biura podróży odnotowują ponad 20-procentowy wzrost sprzedaży wyjazdów.
Umiarkowane ilości alkoholu i serwowanie sobie kawy pomagają osiągnąć długowieczność, mówią uczeni z UC Irvine Institute for Memory Impairments and Neurological Disorders. Jest też inny zaskakujący czynnik sprzyjający długiemu życiu - nadwaga w starszym wieku.
Pacjenci z niewydolnością serca mogą znacznie poprawić swoje zdrowie dzięki corocznym szczepienom przeciw grypie.
Po wielu dniach przygotowań, zakupów, porządków, gotowania, pieczenia i smażenia zasiadamy wieczorem przy stole w gronie najbliższych. Blask świec i choinkowych lampek, kolędy i opłatek, a nade wszystko wyciszenie sporów i spokój - taka jest Wigilia marzeń.
Jeśli udaje ci się schudnąć, ale potem wracasz do dawnej wagi, mogą ci szczególnie zagrażać czynniki poważnych chorób.
Już na sam widok soczystych szynek, delikatnych parówek i podwędzanych kiełbas wielu smakoszom cieknie ślinka. Jednak apetyczny wygląd to nie wszystko, gdyż często za smakowitą fasadą kryją się wątpliwej jakości składniki. Jak zatem rozpoznać prawdziwie wartościową wędlinę, która dostarczy nam cennych składników odżywczych i zaoferuje bogactwo naturalnych aromatów?
Witaminy stanowią grupę związków bardzo specyficznych dla naszego organizmu, ponieważ nie dostarczają energii, nie wchodzą w skład tkanek, a jednak są niezbędne dla optymalnego rozwoju i wzrostu organizmu. dodatkowo zapotrzebowanie na witaminy jest bardzo niewielkie, w porównaniu do innych składników odżywczych. Większość z nich dostarczamy każdego dnia z pożywieniem, zarówno z produktów roślinnych jak i pochodzenia zwierzęcego.