Liczba wyników: 6780
Dużo się pisze o kłopotach zdrowotnych, jakim sprzyja otyłość, jednakże niedowaga także zwiększa ryzyko rozwoju wielu chorób, jedną z nich jest demencja.
Podobno relacja między dziadkami i wnukami jest łatwa do zbudowania. Seniorzy nierzadko mają więcej cierpliwości i pobłażliwości dla maluchów niż rodzice. Dzieci zaś z ufnością lgną do dziadków. Właściwie każdy intuicyjnie wchodzi w taką relację i nie trzeba specjalnych pouczeń, by była satysfakcjonująca dla całej rodziny, ale zdarza się, że nestorzy rodu są źródłem niesnasek. Zapytaliśmy więc doświadczonych i szczęśliwych dziadków o zasady, jakimi warto kierować się w kontaktach z wnukami. Okazuje się, że kilka porad powtarza się najczęściej - oto one.
Ciężkie chrapanie i bezdech są związane z wcześniejszym osłabieniem zdolności poznawczych.
Pomimo jedzenia zgodnie ze standardową dietą, zwierzęta mogą być otyłe, jeśli ich przodkowie z kilku pokoleń wstecz byli niedożywieni.
Sok z borówki brusznicy zmniejsza ciśnienie oraz poziom glukozy i tłuszczów, czytamy w magazynie Nutrition.
Pomimo coraz większych nakładów finansowych nie udaje się zahamować tempa rozprzestrzeniania się wirusa HIV w Polsce. Co roku liczba zakażonych rośnie o kolejne 13 proc. Dostępne środki niemal w całości przeznacza się na leczenie zdiagnozowanych przypadków, zaniedbując przeciwdziałanie. Najwyższa Izba Kontroli ostrzega, że najgroźniejszym skutkiem braku profilaktyki może być coraz większa liczba "nieświadomych zakażeń". Już teraz eksperci szacują, że nawet 70 proc. wszystkich HIV-pozytywnych nie wie, że zostali zakażeni, i że są nosicielami wirusa.
Jak wynika z badań, 65-latkowie, którzy prowadzą zdrowy styl życia, znacznie ograniczają u siebie ryzyko niewydolności serca.
Jeden na pięciu pacjentów z rakiem płuc żyje po trzech latach po trzech latach leczenia nowotworu m. in. przy pomocy immunoterapii.
W Polsce „wiek” serca badanych osób jest średnio o sześć lat wyższy niż wiek metrykalny. Plasuje to nasz kraj w czołówce państw zmagających się z problemem chorób sercowych - wynika z badań przeprowadzonych w ramach kampanii „Ciśnienie na życie”.
Jak wykazały nowe badania, jedzenie białka i warzyw przed węglowodanami ma wpływ na obniżenie po posiłku poziomu insuliny i cukru we krwi.