Liczba wyników: 4969
Okazuje się, że warto pościć i to niekoniecznie ze względu na przekonania religijne - pewne czasowe ograniczenia w diecie przydają po prostu korzyści zdrowotnych.
Z badań opublikowanych w czasopiśmie "SLEEP" wynika, że ryzyko przedwczesnej śmierci jest ponad dwa razy wyższe u osób starszych, które doświadczają bezdechu sennego i zmagają się z sennością w ciągu dnia.
Dotychczas szeroko rekomendowano olej z oliwek zamiast innych olejów roślinnych oraz pozostałych tłuszczów tradycyjnie wykorzystywanych w kuchni. Teraz jednak czas na nową gwiazdę w „przemyśle tłuszczowym" - palma pierwszeństwa, zdaniem uczonych, powinna należeć do olejuz krokosza (zwanego też szafranowym - od polskiej nazwy krokosza, "szafran łąkowy").
Selen działa jako przeciwutleniacz „współpracując" z witaminą E. Ma istotny wpływ na płodność mężczyzn oraz zdrowie gruczołu krokowego.
Sól jest integralnym skladnikiem codziennego menu. Trudno sobie wyobrazić przygotowanie rozmaitych potraw bez tej podstawowej przyprawy. Nieposolone gotowane ziemniaki lub tuńczyk są dla wielu nie do przełknięcia. Zresztą ilość dań, których smak ceni się także dzięki doprawieniu ich solą, jest ogromna. W efekcie przyjmujemy znaczne ilości chlorku sodu, co ma negatywny wpływ na zdrowie.
Likopen jest potężnym przeciwutleniaczem, który - jak wskazują badania - może stanowić „lek" przeciwnowotworowy i środek powstrzymujący wiele innych chorób.
Nowe badania dowodzą, że cząsteczki wywołujące stan zapalny odgrywają kluczową rolę w rozwoju choroby zastawki noszącej nazwę zwężenia zastawki aortalnej. Odkrycia opublikowane w czasopiśmie Circulation sugerują, że leki przeciwzapalne mogą spowalniać rozwój tego schorzenia.
Gwiazda kina, Elizabeth Taylor, zmarła 23 marca w Hollywood. Miała 79 lat.
Andrzej Wajda, w uznaniu znamienitych zasług dla kultury narodowej, za osiągnięcia w twórczości artystycznej, za promowanie polskiej sztuki filmowej w świecie, otrzymał z rąk prezydenta Bronisława Komorowskiego najwyższe polskie odznaczenie - Order Orła Białego.
Antyoksydanty (przeciwutleniacze) są związkami zapobiegającymi lub opóźniającymi proces utleniania wiązań chemicznych rozmaitych substancji. Wspomagają naturalne mechanizmy ochronne. Ich działanie związane jest z unieszkodliwianiem wolnych rodników krążących po ludzkim organizmie i uszkadzających komórki ciała, który to proces przyczynia się do przyspieszania procesu starzenia się i rozwoju wielu chorób. Wśród najsilniejszych antyoksydantów są flawonoidy.
Oczekiwana długość życia wzrasta dziś znacznie słabiej niż kilka dekad temu