Liczba wyników: 4923
Uczeni odkryli, że nasze kubki smakowe wyczuwają nie tylko słony, słodki, gorzki, kwaśny i umami (wykrywający białko), ale także tłusty. Nowe ustalenia mogą być bardzo pomocne w walce z nadwagą.
Do grupy osób najbardziej zagrożonych zachorowaniem na cukrzycę typu II należą te z nadwagą i otyłością. Według statystyk chorują one od dwóch do czterech razy częściej niż szczupli ludzie. Ten rodzaj cukrzycy jeszcze stosunkowo niedawno był domeną seniorów. Jednak na przestrzeni ostatnich kilku lat zauważono jej zwiększone występowanie u dzieci, co jest naturalną konsekwencją karmienia najmłodszych niezdrowym jedzeniem, często fast-foodami.
Wielu ludzi obawia się, że wraz z wiekiem doświadczy zaburzeń poznawczych. Świadomość siebie i własnego sposobu postrzegania rzeczywistości to rzeczy niezbywalne dla satysfakcjonującego funkcjonowania. Stąd rosnąca popularność wszelkich porad anti-aging, nie tylko tych dotyczących zachowania młodego wyglądu, ale przede wszystkim tych wspomagających pozostanie w doskonałej formie mentalnej w starszym wieku.
Upadek osoby starszej wiąże się z poważnymi konsekwencjami. Często prowadzi do poważnych złamań, które wymagają długiej i trudnej rekonwalescencji, jest też jedną z najczęstszych przyczyn śmierci w wyniku wypadku wśród osób po 65 roku życia. Wiedza na temat ochrony przed upadkami więc jest przydatna nie tylko ludziom starszym, ale i ich opiekunom.
Jedzenie może być ważnym sprzymierzeńcem w dążeniu do zdrowszego i dłuższego życia. Słynny grecki lekarz Hipokrates ponad 2 tysiące lat temu apelował: „spraw, by jedzenie było twoim lekiem". Łatwo jednak zboczyć ze zdrowej ścieżki: tzw. junk food, tłuszcze nasycone, rafinowana mąka, antybiotyki i hormony w produktach żywnościowych to nasza codzienność - a przecież zaopatrzeni w wiedzę powinniśmy sami dokonywać lepszych wyborów dietetycznych.
Nikt nie zyskuje na wadze „ot tak". Większość ludzi nabywa dodatkowych kilogramów jedząc 100 do 200 kalorii ponad normę. Kilka prostych „trików" pomoże ograniczyć tę dodatkową a zbędną ilość energii.
Kobiety w okresie menopauzy są bardziej narażone na zapalenie ozębnej i infekcje tkanki, która otacza zęby – alarmują dentyści. Także kości żuchwy i same zęby stają się osłabione, zwłaszcza u kobiet z rozpoznaną osteoporozą. Częściej do dentysty powinny chodzić także kobiety w wieku pomenopauzalnym. Ostatnie wyniki opublikowane w Community Dentistry and Oral Epidemiology wykazały, że aż 25 proc. z nich narażone jest na wypadanie zębów. Niestety w Polsce w okresie menopauzy do dentysty regularnie chodzi tylko 12 proc. kobiet w wieku 43-55 lat – wynika z danych Centrum Implantologii i Ortodoncji Dentim clinic.
Naukowcy przyjrzeli się danym zebranym na przestrzeni długiego okresu czasu i wyróżnili cztery elementy stylu życia, które powodowały, że ryzyko przedwczesnego zgonu z jakiejkolwiek przyczyny zmniejszyło się aż 63%.
"Consuetudo est altera natura" („przyzwyczajenie jest drugą naturą") mawiali starożytni. Nawyki mają ogromną siłę oddziaływania na codzienne życie. Z jednej strony ułatwiają dopasowanie się do znanych z doświadczenia i powtarzających się od lat rutynowych zadań porządkując życie, z drugiej czynią trudniejszym angażowanie się w nowości. Warto więc wykorzystać ten mechanizm na swoją korzyść i konstruować przyzwyczajenia, które pomogą stosować zdrową dietę.
Coraz więcej osób kieruje się zasadami zdrowego odżywiania. W myśl dewizy „jesteś tym co jesz", chcą być świadomi składników i wartości odżywczych poszczególnych produktów. Popularnym i często polecanym dla dobrego działania organizmu elementem diety jest błonnik.