Liczba wyników: 4540
Kiełki, choć niepozorne, są prawdziwą „bombą” odżywczą. Zawierają białko, tłuszcze, witaminy, żelazo, cynk, potas, chrom i wiele innych substancji mających niebagatelny wpływ na nasze zdrowie i urodę. Możemy kupić gotowe kiełki w sklepie (sprawdzajmy jednak zawsze datę ich przydatności do spożycia) lub wyhodować samemu w specjalnej kiełkownicy lub po prostu na talerzyku wyłożonym gazą.
Dobra, świeża woda jest nam niezbędna do życia tak samo jak tlen. Nieprzypadkowo woda zajmuje ponad 70% powierzchni Ziemi oraz 60% masy każdego człowieka. Dzięki wodzie organizm może prawidłowo funkcjonować, bowiem woda jest rozpuszczalnikiem i nośnikiem substancji odżywczych, reguluje ciśnienie tętnicze, temperaturę ciała, usuwa szkodliwe produkty przemiany materii i podnosi odporność. Woda sprawia, że skóra jest wilgotna, gładka, a tkanki i narządy dobrze odżywione.
Na przewlekłą chorobę żylną cierpi w Polsce prawie 50% kobiet oraz 40% mężczyzn w Polsce cierpi na przewlekłą chorobę żylną. Najpowszechniejszym objawem tej choroby są żylaki, które wiele osób traktuje jedynie jako mankament kosmetyczny.
Światowa Organizacja Zdrowia zaleca dzienne spożywanie błonnika na poziomie 20-40 gramów. Gwarantuje to prawidłową pracę jelit, przewodu pokarmowego oraz wspomaga odchudzanie. Tymczasem Polacy borykają się z zaparciami i zbędnymi kilogramami, spożywając nawet 4 razy mniej błonnika.
Na przewlekła chorobę żylną cierpi w Polsce prawie 50% kobiet oraz 40% mężczyzn. Najpowszechniejszym objawem tej choroby są żylaki, jednak wiele osób bagatelizuje problem traktując jej jedynie jako mankament kosmetyczny.
Korzystny wpływ substancji roślinnych na nasze zdrowie znany był już wiele lat temu, jednak fitoterapia to często niedoceniania gałąź medycyny. Wiosna to idealny moment, aby przekonać się o sile i skuteczności naturalnych preparatów.
Rodzinne spacery w parku, wyjazdy pod namiot, wycieczki rowerowe, a nawet zabawa z psem na łące, to sytuacje, w których jesteśmy szczególnie narażeni na ukłucia kleszczy. Insekty te, wyglądające na pierwszy rzut oka jak maleńkie, czarne pajączki, należą do najgroźniejszych pasożytów, które przenoszą niebezpieczne choroby zakaźne, m.in. boreliozę i kleszczowe zapalenie mózgu.
Specjaliści od żywienia, lekarze i dietetycy od lat namawiają nas do częstszego spożywania ryb i owoców morza. Zgodnie uważają, że regularne spożywanie ryb i owoców morza bardzo korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Podkreślają, że są one najzdrowszym źródłem dobrze przyswajalnego białka.
Dodatkiem do wiosennych kanapek i sałatek mogą być nie tylko warzywa ale i kiełki.W kiełkach znajdziemy wiele cennych składników odżywczych i witamin.
Lekarze oraz specjaliści w dziedzinie żywienia zalecają codzienne spożywanie warzyw i owoców. Dostarczają one do naszego organizmu nie tylko witaminy ale i błonnik, który jest niezwykle ważny dla funkcjonowania układu pokarmowego.