Liczba wyników: 5545
Kobiety z wymagającą pracą, która wymaga podejmowania decyzji i ciągłej kreatywności, są narażone na zwiększone ryzyko zawału serca.
Wielu pacjentów zażywa leki regulujące ciśnienie krwi tylko wówczas, gdy doświadczają stresu i obawiają się o jego efekty uboczne. Tymczasem takie postępowanie jest bardzo ryzykowne dla zdrowia.
Naukowcy z Instytutu Biotechnologii i Przemysłu Rolno – Spożywczego postanowili zweryfikować powszechnie głoszoną tezę, że oleje rzepakowe tłoczone na zimno zawierają o wiele więcej kwasów omega-3, w porównaniu z olejami rafinowanymi. Przeprowadzili niezależne badania oleju rzepakowego rafinowanego i tłoczonego na zimno, w celu porównania zawartości kwasów omega-3. Wyniki wskazują, że zawartość kwasów omega-3 w olejach rafinowanych jak i tłoczonych na zimno jest na zbliżonych poziomach.
Nowe badania opublikowane czasopiśmie „Gut" sugerują, że zwiększenie spożycia przeciwutleniaczy może obniżyć ryzyko trzustki aż o 67 proc.
Samotność jest głównym czynnikiem ryzyka problemów zdrowotnych, takich jak choroby układu krążenia i choroba Alzheimera, a nawet przedwczesnej śmierci osób starszych. Jednakże, sposobem na pozbycie się poczucia alienacji może być medytacja.
Badania wskazują, że przeciwutleniacze mogą pomóc w walce z rakiem, chorobami serca, chorobą Alzheimera i chorobą Parkinsona chroniąc przed szkodliwym działaniem wolnych rodników mających wpływ na rozwój wspomnianych dolegliwości.
W latach 2007–2010 rosła liczba osób aktywnych zawodowo, w tym także w wieku powyżej 50. roku życia - wynika z zestawienia opracowanego przez Główny Urząd Statystyczny. Taką tendencję stwierdzono zarówno wśród mężczyzn po 50. roku życia, jak i kobiet. Według GUS, w 2010 r. współczynnik aktywności zawodowej w grupie osób powyżej 50. roku życia wyniósł 33,2 procent, był jednak zdecydowanie niższy od wskaźnika zanotowanego dla osób w wieku 15 lat i więcej (55,8 procent).
Kobiety doświadczające niewyjaśnionego zmęczenia mogą zyskać energię dzięki suplementacji żelazem, nawet jeśli nie zdiagnozowano u nich niedokrwistości.
Ograniczanie w diecie ilości słonych produktów, takich jak wędliny czy chleb, może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka żołądka, informuje World Cancer Research Fund (WCRF).
Sięgając po migdały zamiast innych przekąsek można ograniczyć ilość przyjmowanych kalorii (migdały należą do najmniej kalorycznych orzechów) oraz zmniejszyć ilość złego cholesterolu w organizmie.