Liczba wyników: 12284
Wystarczy jeść orzechy dwa razy w tygodniu, by o kilkanaście procent zmniejszyć ryzyko śmierci z powodu chorób sercowo-naczyniowych.
Jaki jest sekret szczęśliwego związku? To jeden z hormonów sprawia, że jest się bardziej wyrozumiałym i pozytywnie nastawionym wobec partnera.
Brytyjscy i amerykańscy badacze ostrzegają, że zarówno niedostateczna długość snu i jak i „polegiwanie" mogą zwiększać ryzyko zawału.
Nowe badanie z udziałem setek tysięcy ludzi pokazuje, że większe ilości słodkich napojów w diecie oznacza wyższe ryzyko przedwczesnej śmierci. Taki związek dotyczył zarówno produktów z dodatkiem cukru, jak i tych sztucznie dosładzanych.
Pacjenci po udarze mogą być bardzo osłabieni, fizycznie ograniczeni oraz zmęczeni, ale warto zmotywować się do wysiłku fizycznego, bo dzięki niemu można szybciej wrócić do sprawności.
Twoja okolica ma istotne znaczenie dla zdrowia. Jak się okazuje, dotyczy to nie tylko zanieczyszczeń i poziom zieleni. Im bliżej znajdują się bary fast food, tym trudniejsze może być stosowanie zdrowej diety i większe zagrożenie dla układu sercowo-naczyniowego.
Również bakterie żyjące w naszym organizmie mogą przyczynić się do wystąpienia zawału serca. Niektóre mikroorganizmy mogą mieć udział uczestniczyć w destabilizacji tzw. blaszek wieńcowych, co wywołuje proces prowadzący do zawału serca.
Jak podaje Światowa Organizacja Zdrowia, każdego roku ponad 8 milionów ludzi umiera z powodu używania papierosów. Nowe badania pokazują, co może pomóc w rezygnacji z tego szkodliwego nawyku.
Niedawne badania wykazały, że uniknięcie grypy dzięki szczepieniom może złagodzić obciążenie organizmu związane z atakami serca i udarami ciała.
Badania sugerują, że im więcej produktów roślinnych jest w twojej diecie, tym niższe masz ryzyko cukrzycy typu 2.