Liczba wyników: 5710
Glukozamina, suplement który jest powszechnie zażywany przez starszych ludzi w celu regeneracji stawów, może pomóc im żyć dłużej, wykazują badania.
Przytulia należy do rodziny Rubiaceae (marzanowatych), która zawiera do 3000 gatunków - wiele z nich wykazuje właściwości lecznicze.
Pomimo ponad 25 lat badań nad lekami przeciw otyłości, zaledwie kilka medykamentów tego rodzaju wykazało długoterminowy efekt. Teraz naukowcy zapewniają, że opracowali nową obiecującą strategię walki z nadmiarem kilogramów - jest nią ukierunkowanie receptorów smaku w jelitach.
Tradycja nakazuje spróbować każdej potrawy, jaka znajdzie się na wigilijnym stole, jednak pewne potrawy świąteczne mają niższy indeks glikemiczny niż inne. Warto spojrzeć na świąteczny stół przez pryzmat zdrowia.
Włoskie risotto, hiszpańska paella czy tradycyjna, brytyjska pieczeń niedzielna (składająca się z pieczonego mięsa, pieczonych ziemniaków i warzyw) - to jedynie niewielka próbka potraw, które symbolizują poszczególne kraje i różnorodność kuchni w Europie, poddanych teraz wnikliwej analizie przez naukowców. Prace, których celem jest zbadanie codziennej ekspozycji Europejczyków na zanieczyszczenia żywności, mogą prowadzić do zmian nawyków żywieniowych na rzecz poprawy stanu zdrowia.
Nowe badania sugerują, że nauczenie się skutecznego radzenia sobie ze stresującymi życiowymi wyzwaniami może pomóc obniżyć ryzyko udaru mózgu, zwłaszcza u osób w starszym wieku.
Pacjentki w wieku pomenopauzalnym, które chorowały na raka piersi, są bardziej narażone na zachorowanie na cukrzycę i powinny być częściej badane pod tym kątem.
Wiele osób z różnorodnymi schorzeniami musi mocno ograniczyć ilość spożywanej soli kuchennej. Również ludzie zdrowi powinni używać jak najmniej soli w codziennym pożywieniu. Oto dziesięć wskazówek, które ułatwią zmianę diety.
Naukowcy z Wellcome Trust odkryli w jaki sposób mózg ocenia pewność swoich decyzji. Ustalenia pomagają wyjaśnić, dlaczego niektórzy ludzie mają lepszy wgląd w swoje wybory.
Zimą przede wszystkim myślimy o tym, aby w naszym mieszkaniach panowało ciepło. Nierzadko zdarza się, że przesadzamy z nadmiernie wysoką temperaturą, która niekorzystnie wpływa na zdrowie. Przebywanie w przegrzanych i suchych wnętrzach prowadzi do wysychania błon śluzowych, przez co wzrasta ryzyko infekcji, zaplenia zatok i oskrzeli. Aby zapewnić optymalny mikroklimat w domu, warto przestrzegać kilku prostych zasad.
Oczekiwana długość życia wzrasta dziś znacznie słabiej niż kilka dekad temu