Liczba wyników: 4859
U osób cierpiących na nadciśnienie działanie czekolady okazuje się tak znaczące, że może zmniejszyć ryzyko zawału serca lub udaru mózgu o 20 procent w ciągu pięciu lat, informuje telegraph.co.uk.
Znalezienie przyczyny jest pierwszym krokiem do skutecznego leczenia. Gdy zmęczenie jest stale obecne lub zaczyna utrudniać normalne życie, powód powinien być dobrze rozpoznany.
Jeśli potrzebujesz trochę inspiracji, aby przejść się na siłownię lub zajęcia z aerobiku, co powiesz na to - 83-letnia Nora Makhubela z RPA twierdzi, że mogłaby cię pokonać w każdym wyścigu. Mistrzostwa świata w piłce nożnej aktywizują nie tylko piłkarzy i kibiców - powstała drużyna: Vakhegula Vakhegula squad RPA, tj. drużyna babć, które widzą w piłce doskonały sposób na aktywna rozrywkę.
O tym, że warzywa i owoce są zdrowe, wie każde dziecko. Kukurydza jest prawdziwą bombą fosforową, a pomidor to kopalnia witaminy A. Pomidory zawierają także likopen - przeciwutleniacz chroniący organizm przed licznymi chorobami.
Nowe badanie po raz kolejny pokazuje korzyści zdrowej diety. Okazuje się, że zbilansowany sposób jedzenia obniża ryzyko zaćmy u starszych kobiet.
Prawdopodobnie szyja nie przychodzi na myśl, gdy mówi się o kontroli chorób serca, ale według testów z NYU Langone Medical Center, USG szyi może pomóc w diagnozie choroby wieńcowej, pisze Siski Green z sagazone.
Zapytaj kogokolwiek o strach przed tym, jak zmieni się na starość. Niezwykle rzadko można usłyszeć, że lękiem napawają siwe włosy lub zmarszczki, najczęściej osoby pytane wskazują tragiczne w skutkach pogorszenie zdolności mentalnych. 60 do 80% przypadków demencji stanowi choroba Alzheimera. Choć nie jest do końca jasne, jakie są przyczyny choroby, wiadomo, że pewną rolę odgrywają tu czynniki genetyczne, ale i te związane ze stylem życia. Od nas samych więc także zależy ryzyko pojawienia się choroby.
Stare przysłowie mówi, że „starego psa nie nauczy się nowych sztuczek". Naukowcy z Centrum Badawczego Nestlé Purina w St. Louis (Missouri, USA) dowiedli jednak, że jest inaczej. Przeprowadzone przez nich badania wykazały, że wzbogacanie psiej diety w triglicerydy średniołańcuchowe (MTC) znacznie poprawia ich pamięć, co sprawia, że mogą uczyć się nowych sztuczek nawet w podeszłym, psim wieku.
Naukowcy odkryli, że czynniki genetyczne, opalanie się oraz dieta ogrywają rolę w zagrożeniu danej osoby niedoborem witaminy D. Przeprowadzone badania asocjacyjne całego genomu, które w części zostały sfinansowane ze środków unijnych, ujawniają trzy miejsca genetyczne powiązane ze stężeniem witaminy D. Odkrycia zostały opublikowane w internetowym wydaniu magazynu The Lancet.
Nowe badania sugerują, że dieta może wpływać na zdolności poznawcze osób z chorobą Alzheimera. Chociaż wciąż na wczesnym etapie, najnowsze badania, opublikowane w Journal of the Federation of American Societies for Experimental Biology, prezentują interesujące dane.