Liczba wyników: 4501
Spożywanie większej ilości odtłuszczonych produktów nabiałowych, jak chude mleko czy jogurt, może zmniejszyć ryzyko pojawienia się nadciśnienia tętniczego i utrzymać serce w dobrym zdrowiu - wynika z tekstu opublikowanego w „American Journal of Clinical Nutrition".
Pod pojęciem samokontroli kryją się zachowania umożliwiające kontrolowanie swojego stanu zdrowia i odpowiednie reakcje na zaobserwowane zmiany. Umiejętność samodzielnego oznaczania glikemii przez pacjentów z cukrzycą oraz trafne interpretowanie wyników stanowią podstawowy warunek poprawy leczenia.
Glutation to niewielkie białko wytwarzane naturalnie przez komórki naszego organizmu. O jego właściwościach piszą eksperci w tysiącach medycznych artykułów. Czas, by wszyscy dowiedzieli się, dlaczego glutation jest niezbędny dla zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia, oraz co zrobić, aby mieć go na wysokim poziomie.
Nowe badania informują, jak nasz organizm reaguje na produkty o wysokim indeksie glikemicznym. Naukowcy radzą, by unikać diety bogatej w produkty z dużą zawartością węglowodanów o wysokim IG, to może być bowiem zgubne dla naszego zdrowia.
Jedząc tłuste ryby przynajmniej raz w tygodniu można znacznie zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka prostaty, wynika z badań opublikowanych na łamach Clinical Cancer Research, piśmie American Association for Cancer Research.
W Polsce zaburzenia erekcji u 54% mężczyzn są diagnozowane przez lekarza przy okazji leczenia innych chorób. Tymczasem wczesne wykrycie problemu w dużym stopniu ogranicza ryzyko pojawienia się innych schorzeń.
Najnowsze badania wykazały, że około 1,5 mln polskich mężczyzn w wieku 50 lat cierpi z powodu wstydliwego, jak się okazuje, problemu - zaburzeń erekcji. To problem, który dotyka wszystkich grup wiekowych, a jego występowanie narasta wraz z wiekiem.
Kłopoty ze snem mają negatywny wpływ nie tylko na sposób naszego funkcjonowania za dnia, naukowcy odkryli bezpośredni związek między zaburzeniami snu i niektórymi kłopotami ze zdrowiem. Jeśli bezsenność stanowi problem nie sporadyczny, ale regularny lub permanentny, może być nie tylko objawem chorób somatycznych i psychicznych lecz także współprzyczyną pojawienia różnorodnych dolegliwości.
Nowe badania wykazały, że tłuste ryby i produkty o niskim indeksie glikemicznym mogą spowolnić rozwój zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem (age-related macular degeneration, AMD).
Kobiety - szczególnie przed wakacjami - uparcie „testują" na sobie różne diety „cud", które kuszą szybkim pozbyciem się nadmiaru kilogramów. Pierwsze efekty bywają zauważalne już po kilku tygodniach, a nawet dniach, lecz zaraz potem stara waga powraca, do tego często z naddatkiem.
Trauma w dzieciństwie przekłada się na odczuwanie silniejszego bólu w dorosłym życiu