Liczba wyników: 5445
Czerwone winogrona, wiśnie, jagody, zielona herbata, jabłka i czerwone wino mogą pomóc ochronić mężczyzn przed rozwoju choroby Parkinsona, wynika z najnowszych badań uczonych z University of East Anglia i Harvard University.
Szczególnie polecane seniorom Tai Chi, jeśli jest wykonywane regularnie, poprawia zarówno czynności układu krążenia, jak i siłę mięśni, mówią badacze.
Jeden na dziesięciu Brytyjczyków w wieku powyżej 50 lat zażywa marihuany i innych narkotyków - to dziesięciokrotny wzrost w tej grupie wiekowej w ciągu ostatnich dwudziestu lat.
Obturacyjny bezdech senny jest związany z wyższym prawdopodobieństwem depresji, niezależnie od czynników takich jak waga, wiek, płeć czy rasa.
Stres oddziałuje na układ odpornościowy i przyczynia się do rozwoju stanów zapalnych. To wydaje się sprzeczne, ponieważ system immunologiczny wytwarza stan zapalny (np. zaczerwienienie wokół rany), aby pomóc organizmowi się leczyć. Jednakże badania wskazują, że wysoki i długotrwały poziom stresu przyczynia się do rozwoju chorób.
W toku nowych badań przeprowadzonych w Hiszpanii ustalono, że jedzenie w fast foodach zwiększa ryzyko zapadnięcia na depresję. Odkrycia zaprezentowane w czasopiśmie Public Health Nutrition wskazują na korelację między depresją a fast foodowym jedzeniem, jak hamburgery, pizze czy hot dogi, a także wypiekami przemysłowymi, np. rogalikami czy pączkami. Konkretnie, osoby żywiące się jedzeniem typu fast food i wypiekami przemysłowymi są o 51% bardziej zagrożone zapadnięciem na depresję niż osoby stroniące od takich produktów.
Z badań wynika, że czekolada może być pomocna w zapobieganiu m. in. chorobom serca. Teraz uczeni odkryli jeszcze więcej zdrowych właściwości flawonoli - przeciwutleniaczy znajdujących się w ziarnach kakao.
Uczeni ogłosili, że odkryli klucz do zrozumienia rozwoju męskiej łysiny. Zidentyfikowali biologiczny mechanizm odpowiadający za przerzedzanie i utratę włosów.
Ryzyko udaru mózgu lub zawału serca zwiększa się, jeśli śpi się zbyt krótko lub zbyt długo. Przeciętny człowiek spędza jedną trzecią życia śpiąc, ale uczeni uważają, że wielu z nas nie sypia odpowiedniej ilości godzin, a to ma przełożenie na problemy zdrowotne.
Osoby starsze o najwyższym stężeniu we krwi kwasów tłuszczowych omega-3, były o 30% mniej narażone na rozwój nieregularnego bicia serca w porównaniu do rówieśników z najniższym poziomem opisywanych związków we krwi.
Oczekiwana długość życia wzrasta dziś znacznie słabiej niż kilka dekad temu