Liczba wyników: 18290
W życiu każdego człowieka są chwile załamania i smutku, często podwodem takiego nastroju jest utrata kogoś bliskiego. Cierpieć można po odejściu członka rodziny, bliskich przyjaciół, a nawet ukochanego zwierzaka.
Amerykańscy naukowcy przeprowadzili badania mające wskazać na zależność pomiędzy usposobieniem, a odpornością. Okazało się, że nastawienie wobec świata ma wypływ nie tylko na to jak często chorujemy, ale i na to, w jaki sposób chorobę znosimy.
Składniki sprawiające, iż czerwono wino z upływem czasu staje się coraz lepsze mogą mieć korzystny pływ na zdrowie człowieka. Badania wykazały, iż pozwalają one chronić serce przed chorobami.
Naukowcy prowadzą badania czy witamina D może chronić przeciwko rakowi trzustki, jednej z najbardziej śmiertelnych przypadłości. W USA choroba atakuje 33 730 Amerykanów rocznie i zabija 32 300.
Simone Thibaudeau nie znosi nudnych wakacji, a Claude Fievet uwielbia Środkową Azję. Kiedy więc zostali zaproszeni na wycieczkę po Afganistanie, 73- letnia kobieta i 80- letni mężczyzna nie wahali się ani chwili.
Starsi ludzie w wyborze rodzaju alkoholu kierują się przede wszystkim jakością, rzadziej ilością. Mimo spadku ilości spożycia trunków, badania donoszą że wartość sprzedaży będzie rosnąć.
Ograniczenie jedzenia niektórych rodzajów produktów smażonych może pomóc obniżyć ilość akrylamidu, związku uznawanego za rakotwórczy.
Trwa dyskusja dotycząca różnorodności wśród oscarowych nominacji. Tym razem przedstawiono statystyki dotyczące obecności kobiet wśród nominowanych.
Niedobór witaminy D, nie tylko zwiększa ryzyko wystąpienia zawału serca czy ostrej niewydolności serca, ale także intensyfikuje skutki chorób serca.
Choroby układu serca odpowiadają za 30 proc. zgonów na świecie, mówią eksperci z okazji Światowego Dnia Chorób Serca.
Oczekiwana długość życia wzrasta dziś znacznie słabiej niż kilka dekad temu