Liczba wyników: 3219
Szacuje się, że około jedna na cztery osoby dorosłe na świecie ma chorobę wątroby, która jest też czynnikiem ryzyka choroby serca.
Aktywność fizyczna, którą wykonujemy w życiu codziennym, w pracy lub w domu, nie jest wystarczająca, aby chronić nas przed udarem. Ćwiczenia w czasie wolnym i korzystanie z aktywnych środków transportu wiążą się ze zmniejszonym zagrożeniem udarem.
Regularne przyjmowanie kwasu acetylosalicylowego może pomóc obniżyć ryzyko raka jelita grubego u osób z nasilonymi czynnikami ryzyka związanymi ze stylem życia, mówią medycy z Mass General Brigham.
Choroba Parkinsona to schorzenie neurodegeneracyjne spowodowane utratą neuronów produkujących dopaminę, neuroprzekaźnik niezbędny dla kontroli motorycznej i funkcji poznawczych. Wraz ze starzeniem się społeczeństw liczba pacjentów z chorobą Parkinsona gwałtownie rośnie, stąd szuka się nowych sposobów na zmniejszenie ryzyka jej rozwoju.
Choroba Alzheimera jest najczęstszą forma demencji, ale zmiany w funkcjonowaniu komórek mózgowych leżące u podstaw zaburzeń pamięci pozostają słabo poznane. Na University of Bristol odkryto teraz, że blokery kanału wapniowego mogą być skuteczne w leczeniu problemów z pamięcią.
Ograniczenie kalorii poprawia reakcje metaboliczne i immunologiczne, które pomagają określić zarówno długość życia danej osoby, jak i liczbę lat w dobrym zdrowiu.
Wiele kobiet, które przeżyły raka piersi, doświadcza niepokojących problemów poznawczych przez lata po leczeniu. Jednym z możliwych winowajców jest stan zapalny.
Niektóre osoby starsze z genetyczną predyspozycją do choroby Alzheimera mogą odnieść korzyści ze stosowania suplementów oleju z ryb.
Spadek poziomu potasu we krwi spowodowany przez leki moczopędne powszechnie przepisywane na nadciśnienie może być przyczyną ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2.
Kręcone włosy to coś więcej niż tylko ładny wygląd - mogą wyjaśniać, w jaki sposób pierwsi ludzie utrzymywali chłód, jednocześnie oszczędzając wodę, mówią eksperci badający, jaką rolę tekstury ludzkich włosów odgrywają w regulacji temperatury ciała.