Liczba wyników: 2135
Rzadsze stosowanie soli w kuchni wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem chorób serca, niewydolności serca i choroby niedokrwiennej serca. Nawet w przypadku osób stosujących słynną dietę typu DASH zmniejszenie dawki soli może jeszcze bardziej poprawić zdrowie serca.
Więcej produktów zawierających flawonole - związki które znajdują się w niektórych owocach i warzywach, a także w herbacie i winie - oznacza wolniejsze tempo pogarszania się pamięci.
Osoby z niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby (NAFLD) i olbrzymią otyłością (wskaźnik masy ciała > 40), które przeszły operację bariatryczną, były później znacznie mniej narażone na poważne zdarzenia sercowo-naczyniowe.
Wspólne spędzanie czasu przy stole poprawia samopoczucie i sprawia, że czujemy się wspierani przez innych.
W przypadku osób z nadwagą oczekiwana długość życia ulega skróceniu o dwa miesiące na każdy dodatkowy kilogram masy ciała. Z kolei edukacja sprzyja długowieczności, mówią uczeni z Uniwersytetu w Edynburgu.
Część osób, które mają zawroty głowy czy mroczki przed oczami podczas wstawania, może mieć zwiększone ryzyko rozwoju demencji w późniejszych latach. Stan, zwany hipotonią ortostatyczną, jest rozpoznawany, gdy ludzie doświadczają nagłego spadku ciśnienia krwi w czasie wstawania.
Przyjmowanie większych ilości kofeiny podczas stosowania paracetamolu może spowodować uszkodzenie wątroby.
Osoby w wieku powyżej 60 lat, które spędzają dłuższy czas oglądając telewizję, mogą być narażone na zwiększone ryzyko rozwoju demencji.
W ostatnich dekadach coraz więcej osób w wieku poniżej 50 lat choruje na raka. W Brigham and Women's Hospital pokazano, że w różnych miejscach na świecie wzrosła częstość wczesnych (zdiagnozowanych przed 50 rokiem życia) nowotworów w tym: raka piersi, okrężnicy, przełyku, nerek, wątroby i trzustki. Drastyczny wzrost takich diagnoz rozpoczął się około 1990 roku.
W eksperymencie na szczurach odkryto, że jedzenie truskawek zmniejsza szkody, jakie alkohol może wyrządzić błonie śluzowej żołądka.