Liczba wyników: 3429
Dieta Atkinsa to niskowęglowodanowy plan odżywiania opracowany przez amerykańskiego lekarza Roberta Atkinsa. Jej twórca reklamowal ją jako kluczową dla skutecznej utracie na wadze i chociaż nie ma na to żelaznych dowodów, ten sposób odżywiania się zyskał sławę ułatwiającego utrzymanie ładnej sylwetki. Jeśli chcesz wypróbowac tę dietę, oto jej podstawowe założenia.
W Cleveland Clinic zidentyfikowało pochodzące z diety metabolity jako główne czynniki ryzyka wystąpienia raka jelita grubego u ludzi przed sześćdziesiątką, zwłaszcza dotyczy to związków z czerwonego i przetworzonego mięsa.
Pacjenci z cukrzycą typu 2, którzy przez sześć miesięcy przestrzegali ścisłej diety niskowęglowodanowej, doświadczali znaczącej remisji choroby, mówią medycy.
Starsze osoby stosujące dietę śródziemnomorską są mniej narażone na osłabienie funkcji poznawczych. Teraz lepiej zrozumiano mechanizmy biologiczne związane z wpływem diety na zdrowie poznawcze u seniorów.
Kiedy oceniono diety stosowane w 184 krajach, obliczono, że niewłaściwy sposób odżywiania się odpowiadał za ponad 14,1 miliona przypadków cukrzycy typu 2 w 2018 roku, co stanowiło ponad 70 proc. nowych diagnoz.
Osoby stosujące dietę bogatą w zdrową żywność pochodzenia roślinnego i zawierającą ograniczone ilości mniej zdrowych produktów roślinnych, mogą zmniejszyć ryzyko udaru mózgu w porównaniu z osobami stosującymi diety o niższej jakości.
Jagody, warzywa, ryby, produkty pełnoziarniste i olej rzepakowy - to główne składniki diety nordyckiej, która jest uznawana za niezwykle zdrową, smaczną i zrównoważoną. Taki sposób odżywiania się może zapobiegać otyłości i zmniejszać ryzyko chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2, nadciśnienia oraz nadmiaru cholesterolu.
Oto kolejna zachęta do stosowania zdrowej diety: odpowiednie odżywianie ma związek ze zmniejszonym ryzykiem rozwoju COVID-19 i jego poważnych powikłań, czytamy w magazynie „Gut".
Regularna aktywność fizyczna w połączeniu z dietą obejmującą owoce, warzywa i inną zalecaną żywność, może być kluczem do osiągnięcia optymalnego zdrowia kardiometabolicznego w późniejszym życiu.
Osoby, które stosowały dietę bogatą w czerwone i przetworzone mięso, smażone jedzenie, produkty z rafinowanych ziaren i wysokotłuszczowe produkty mleczne, były trzy razy bardziej narażone na chorobę oczu, która uszkadza siatkówkę i wpływa na centralne widzenie