Liczba wyników: 2648
Czy dostarczanie sobie błonnika w diecie wiąże się ze zmniejszeniem stanu zapalnego u osób starszych i czy składnik ten może osłabić ryzyko chorób układu krążenia? Okazało się, że błonnik zbożowy, ale nie ten owocowy i warzywny, był konsekwentnie powiązany z rzadszymi stanami zapalnymi i niższą częstością występowania chorób sercowo-naczyniowych.
Zaburzenie objadania się może trwać nawet kilka lat. Jak wynika z badań McLean Hospital u 61 proc. nowo zdiagnozowanych pacjentów i 45 proc. osób z wcześniejszą diagnozą problem trwał odpowiednio 2,5 i 5 lat od wstępnego rozpoznania.
Zatorowość płucna, czyli zaburzenie spowodowane zakrzepami krwi w płucach (często wynikające z zakrzepicy żył głębokich), nierzadko jest śmiertelna. Co roku z jej powodu umierają setki tysięcy ludzi.
Naukowcy z Uniwersytetu Południowej Australii odkryli kolejny powód, dla którego warto zwracać większą uwagę na zdrowie psychiczne: jest ono ściśle powiązane ze zmianami poziomu ciśnienia krwi i tętna.
Długotrwałe narażenie się już na samą nikotynę zwiększa ciśnienie krwi zarówno w krążeniu ogólnym, jak i w płucach, co może prowadzić do nadciśnienia płucnego. Zauważono też, że gdy dolegliwość ta była spowodowana nikotyną, wystąpiły zmiany w wielkości, kształcie i funkcji naczyń krwionośnych w płucach oraz prawej dolnej komorze serca.
Dieta ketogenna istotnie opóźnia osłabienie pamięci związane z chorobą Alzheimera u myszy. Takie zaburzenie u gryzoni jest porównywalne z łagodnym upośledzeniem funkcji poznawczych u ludzi, które poprzedza pełnoobjawową chorobę Alzheimera
Ryzyko chorób serca u młodszych kobiet jest relatywnie niskie, jednak w przypadku pań cierpiących na pewne schorzenia psychiczne istotnie wzrasta.
Na Uniwersytecie Kalifornijskim w Davis odkryto, że ludzkie mózgi stają się coraz większe. Uczestnicy badania urodzeni w latach 70-tych mieli o 6,6 proc. większą objętość mózgu i prawie 15 proc. większą powierzchnię tego narządu niż osoby urodzone w latach 30-tych dwudziestego wieku.
Znany jest związek niezdrowego jedzenia diety z otyłością, ale okazuje się, że bogata w niezdrowe tłuszcze dieta może też powodować zmiany neurologiczne w mózgu.
Zdrowsza dieta wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem demencji i wolniejszym tempem starzenia się.