Liczba wyników: 2768
Powszechnie wiadomo, że dobra, zbilansowana dieta obejmuje jedzenie pięciu porcji warzyw i owoców dziennie. Produkty te są bardzo bogate w witaminy, minerały, antyoksydanty i składniki odżywcze, więc pomagają ciału pozostać w jak najlepszej formie. W przypadku diabetyków sposób odżywiania się podlega wielu restrykcjom. Ważne jest więc, by wiedzieli, jakie owoce więc są „bezpieczne", a jakie zaś mogłyby spowodować zbyt szybki wzrost cukru we krwi.
Chyba każdemu klientowi banku zdarzyło się odebrać telefon od konsultanta proponującego nowe produkty czy specjalne oferty. Mimo że takie rozmowy bywają męczące, czasami warto dokładniej zapoznać się z propozycjami, bowiem mogą okazać się dla nas korzystne. Aby jednak ustrzec się przed ewentualnymi oszustami, powinniśmy pamiętać o zasadach bezpieczeństwa, których należy przestrzegać. Eksperci Expandera podpowiadają, na co zwrócić uwagę, o co warto zapytać konsultanta oraz co powinno wzbudzić naszą czujność.
Nie chodzi o to, ile ma się lat, ważne jak się starzeje. Aktywne, świadome i pełne przyjemności życie jest najlepszym zabezpieczeniem przed chorobą i przedwczesnym starzeniem. Nigdy nie jest za późno ani za wcześnie aby zacząć dobrze się starzeć, bądź więc aktywny w każdym wieku – zachęcają organizatorzy Trzecich Sopockich Targów Seniora, zapraszając firmy i organizacje, które posiadają w swojej ofercie produkty i usługi dedykowane seniorom, do zaprezentowania swojej oferty na Targach.
Nieodpłatne porady i konsultacje medyczne, wykłady, zajęcia jogi, usługi w zakresie makijażu, pokazy mody seniorek, szkolenia „Bezpieczny Senior” prowadzone przez Policję, konkursy – z tych oraz innych atrakcji będą mogli skorzystać Seniorzy z Łodzi i okolic podczas Targów Super Senior. Podczas Targów swoje produkty i usługi zaprezentuje ponad 100 wystawców na powierzchni liczącej łącznie 4 tysiące metrów kwadratowych. Wstęp na Targi jest bezpłatny.
Bogactwo produktów żywnościowych, atrakcyjność opakowań i siła technik marketingowych sprawiają, że zakupy artykułów spożywczych to czynność równie przyjemna co wymagająca orientacji i umiejętności rozróżnienia żywności według własnych potrzeb i preferencji. Wybierając określone produkty kierujemy się najczęściej przyzwyczajeniem do sprawdzonych i lubianych marek, atrakcyjną ceną oraz coraz częściej wiedzą na temat zasad zdrowego żywienia. Niestety zaledwie jedna trzecia konsumentów interesuje się treścią etykiety.
Zamawianie jedzenia przez Internet już dawno przestało być przejawem snobizmu. Dziś, według najnowszych szacunków, produkty spożywcze w sieci kupuje nawet 24 proc. polskich internautów. Średnia kwota, jaką przeznaczają na takie zakupy to ok 70 zł. Jednak w porównaniu z klasycznymi zakupami w sieci, inaczej działa tutaj prawo do reklamacji i zwrotów. Nie każdy produkt można oddać bez podania przyczyny. Znacznie ograniczone są też prawa klientów do składania reklamacji. W niektórych przypadkach mają oni na to tylko 3 dni.
Polacy, według ich własnych deklaracji, wyrzucają coraz mniej jedzenia – wynika z badania zrealizowanego przez CBOS. Większość osób stara się robić zakupy spożywcze rozważnie, tzn. przed wyjściem sprawdza, jakie produkty są w domu, robi listę potrzebnych produktów, z którą idzie do sklepu, a tam sprawdza daty ważności na opakowaniach. Dane pokazują, że łatwiej wyrzucić żywność osobom zajmującym wysokie stanowiska, uczniom i studentom niż osobom starszym, a zwłaszcza oceniającym własne warunki materialne jako złe.
Polacy są coraz bardziej świadomymi konsumentami, dlatego też coraz chętniej sięgają po droższą, ale za to ekologiczną, żywność. Warto wiedzieć, że zdrowy styl życia to nie tylko robienie przemyślanych zakupów. Ale także świadomość, że proces dbania o produkty zaczyna się w domu, od odpowiedniego przechowywania. Zbyt wysoka temperatura sprawia, że jedzenie szybciej się psuje. Za niska może pozbawiać żywność cennych właściwości. W jaki sposób odpowiednio przechowywać jedzenie, aby być w 100% pewnym, że stanowi źródło wartości odżywczych?
Wśród chorób oczu, które zagrażają szczególnie osobom w wieku dojrzałym i starszym są: AMD (zwyrodnienie plamki żółtej, główna przyczyna ślepoty w wieku starczym), katarakta (inaczej zaćma, tj. zmętnienie soczewki prowadzące do zaburzeń ostrości widzenia), jaskra (powoduje wzrost ciśnienia śródgałkowego i trwałe uszkodzenie nerwu wzrokowego). Jak twierdzą uczeni, odpowiednia dieta może zapobiec rozwojowi tych chorób. Oftalmolodzy z University of California w Sand Diego przekonują, że niektóre produkty mają niezwykłą moc ochronną.
Zbliżająca się Wielkanoc to jeden z momentów w roku, w którym Polacy kupują więcej produktów z różnych kategorii, a tym samym wydają więcej, często nie do końca będąc świadomi realnych cen. Większość tych zakupów jest zwykle zaplanowana, jednak w zależności od kategorii decyzję o zakupie i samego zakupu dokonują albo kobiety, albo mężczyźni. Jaki jest zatem podział odpowiedzialności za zakupy poszczególnych kategorii produktów w Polskich domach? Czy Polacy są w stanie oszacować, ile muszą wydać na różne produkty?
Atopowe zapalenie skóry wiąże się z wieloma innymi dolegliwościami