Liczba wyników: 3356
Stan zapalny jest reakcją układu odpornościowego na infekcję. To naturalny proces mający na celu usunięcie szkodliwego czynnika i przywrócenie normalnego funkcjonowania określonej części organizmu. Jeśli jednak stan taki jest silny i przedłuża się, skutkuje poważnymi kłopotami ze zdrowiem i sprzyja starzeniu się.
Wegetariański sposób odżywiania się może nie zapewniać organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych, bogata w mięso dieta zaś może sprzyjać rozwojowi niektórych chorób. Fleksitarianizm ma być rozwiązaniem, które łączy w sobie zalety obu sposobów odżywiania się, unikając ich wad.
Dieta Atkinsa to niskowęglowodanowy plan odżywiania opracowany przez amerykańskiego lekarza Roberta Atkinsa. Jej twórca reklamowal ją jako kluczową dla skutecznej utracie na wadze i chociaż nie ma na to żelaznych dowodów, ten sposób odżywiania się zyskał sławę ułatwiającego utrzymanie ładnej sylwetki. Jeśli chcesz wypróbowac tę dietę, oto jej podstawowe założenia.
Przewlekły ból to ostry i wyniszczający stan, która dotyka miliony ludzi na całym świecie. I chociaż dostępne są różne środki i działania przeciwbólowe, wiele osób zmaga się z cierpieniem, nie otrzymując odpowiedniego leczenia, a niektórzy w ogóle nie mogą liczyć na terapię. Uczeni z University of South Australia ustalili teraz, że zastosowanie zdrowej diety może zmniejszyć nasilenie przewlekłego bólu, co stanowi łatwy i dostępny sposób dla osób cierpiących na ten stan, aby go osłabić.
Stosujące dietę niskowęglowodanowąOsoby z cukrzycą typu 2 mogą znacznie poprawić funkcjonowanie komórek beta, co pozwala lepiej kontrolować chorobę i nawet przerwać przyjmowanie leków.
Osoby, których sposób odżywiania się najbardziej przypomina dietę MIND, mogą mieć mniejsze ryzyko zaburzenia funkcji poznawczych.
Diety takie jak Keto, Paleo i Atkinsa obfitują w posiłki o wysokiej zawartości tłuszczu i białka, które często zawierają mało węglowodanów. Ta mieszanka może jednak również odpowiadać bakteriom Clostridioidium difficile.
W Cleveland Clinic zidentyfikowało pochodzące z diety metabolity jako główne czynniki ryzyka wystąpienia raka jelita grubego u ludzi przed sześćdziesiątką, zwłaszcza dotyczy to związków z czerwonego i przetworzonego mięsa.
Pacjenci z cukrzycą typu 2, którzy przez sześć miesięcy przestrzegali ścisłej diety niskowęglowodanowej, doświadczali znaczącej remisji choroby, mówią medycy.
Starsze osoby stosujące dietę śródziemnomorską są mniej narażone na osłabienie funkcji poznawczych. Teraz lepiej zrozumiano mechanizmy biologiczne związane z wpływem diety na zdrowie poznawcze u seniorów.