Liczba wyników: 14512
Seniorzy zaangażowani w różne zajęcia mogą istotnie zmniejszyć ryzyko rozwoju demencji, przekonują eksperci z Uniwersytetu Simona Frasera.
Ludzie są chwilowo szczęśliwsi, gdy piją alkohol, ale w dłuższej perspektywie picie większej ilości napojów wyskokowych nie sprawia, że są bardziej zadowoleni z życia.
Starsze kobiety, osoby odważne i te, które niedawno poniosły poważną stratę, częściej okazują współczucie obcym, a to z kolei przekłada się na ich lepsze samopoczucie.
Wielu Europejczyków nie uważa przygotowań do Świąt Bożego Narodzenia za szczególnie radosny czas i często czują się przygnębieni i zestresowani. Jedynie osoby religijne są wyjątkiem od tej reguły.
Duże ilości świątecznego jedzenia podnoszą poziom cholesterolu. Duńskie badania pokazały, że tuż po przerwie świątecznej ilość cholesterolu jest średnio o 20 proc. wyższa niż latem.
Wraz z pojawieniem się nowych wariantów SARS-CoV-2 na całym świecie przyspiesza rozprzestrzenianie się pandemii. Badacze z Uniwersytetu w Montrealu postanowili sprawdzić poziom przeciwciał po infekcji i szczepieniach.
Jednym ze skutków globalnego ocieplenia jest większa częstotliwość i intensywność ekstremalnych upałów, a to z kolei oznacza wyższe ryzyko incydentów sercowo-naczyniowych, szczególnie u osób zmagających wcześniej z chorobami serca.
Dieta bogata w produkty roślinne zmniejsza ryzyko zaburzeń poznawczych i demencji u osób starszych.
Białko sojowe może znacznie zmniejszyć nagromadzenie tłuszczu i trójglicerydów w wątrobach otyłych pacjentów.
Aktywny styl życia oraz jedzenie warzyw i niepalenie papierosów - wszystko to może zmniejszyć ryzyko przewlekłej choroby nerek.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami