Liczba wyników: 5445
Spożywanie pokarmów bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3 może chronić przed chorobą Alzheimera, wynika z nowych badań. W testach wzięło udział 1200 wolnych od demencji osób po 65 roku życia. Wszyscy przeszli badania krwi w celu sprawdzenia poziomu kluczowego w chorobie Alzheimera białka. Wcześniej podali uczonym dokładne informacje na temat swojej diety.
Naukowcy odkryli nowe dowody wskazujące, że resweratrol, związek zawarty w czerwonym winie, może odgrywać ważną rolę w zapobieganiu starzenia się komórek, uważają badacze z Harvard Medical School w Bostonie.
Brak wsparcia po traumatycznych wydarzeniach życiowych, takich jak problemy w związkach, utrata bliskiej osoby, czy doświadczenie wykorzystywania seksualnego, może wywołać zaburzenia odżywiania.
Badania na zwierzętach wykazały, że permanentny stres, ciągły niepokój i nerwowość sprzyjają rozwojowi nowotworów. Naukowcy odkryli, że myszy z objawami lęku mają wyższe ryzyko zachorowania na raka niż spokojniejsze gryzonie. Podobny efekt ciągłego zestresowania i strachu może dotyczyć także ludzi.
Większość ludzi przez całe życie ustala sobie rożne cele i stara się do nich dążyć. Co się jednak dzieje, gdy niezależne od nas sytuacje sprawiają, że cele te stają się nieosiągalne? Czasem warto „sobie odpuścić" i dostosować aspiracje do zmieniających się warunków życiowych.
Otyłość i bolesna choroba autoimmunologiczna, jaką jest reumatoidalne zapalenie stawów, stają się coraz powszechniejsze. Dlatego uczeni postanowili sprawdzić czy istnieje związek między tymi dolegliwościami. Wydaje się, że w przypadku kobiet taka relacja istnieje, mówią uczeni z Mayo Clinic.
Przebarwienia skóry to jeden z najcześciej zdarzających się problemów kosmetyczno-medycznych, z jakimi borykają się kobiety. Jakkolwiek przyczyny tych dolegliwości są różne, najbardziej dają się we znaki po pierwsze w okresie wiosenno-letnim, po drugie w pewnym wieku - najintensywniej u pań po pięćdziesiątce.
Kobiety, które jedzą dużo jagód i truskawek, doświadczają wolniejszego osłabienia zdolności poznawczych wraz z wiekiem niż panie spożywające mniej owoców bogatych we flawonoidy, wynika z amerykańskich badań.
W ciągu ostatniego roku zaufanie Polaków do Unii Europejskiej spadło o 13%. Tylko 25% z nas ufa wspólnej walucie euro - wynika z przedstawionego przez wydawnictwo Reader’s Digest badania European Trusted Brands.
Prawie 70 proc. Polaków ufa instytucji małżeństwa – wynika z tegorocznego badania European Trusted Brands, przeprowadzonego przez Reader’s Digest. Rodzinę darzymy zdecydowanie większym zaufaniem niż banki (44 proc.), media (37 proc.), służby cywilne (22 proc.) czy władze państwowe ( zaledwie 17 proc.).
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami