Liczba wyników: 4264
Szybki styl życia, zanieczyszczone środowisko, uwarunkowania genetyczne oraz wpływ innych czynników sprawia, że coraz trudniej jest dbać o urodę. Poniżej przedstawiamy katalog substancji, które pomogą zachować piękne, lśniące włosy, zdrową cerę i mocne paznokcie.
Przygotowując wigilijną kapustę czy świąteczne ciasta często sięgamy po różnego rodzaju przyprawy. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pachnący proszek czy ziarenka dają nie tylko wspaniały zapach i smak przygotowywanym potrawom, ale mają także dobroczynny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Większość przypraw zawiera olejki eteryczne i garbniki, które hamują rozwój szkodliwych mikroorganizmów i bakterii i mają działanie przeciwzapalne. Oprócz tego znajdziemy w nich glikozydy działające łagodząco na górne drogi oddechowe i regulujące pracę serca, a także kwasy organiczne i gorycze wpływające korzystnie na procesy trawienne.
Swoje dobroczynne działanie Lactobacillus plantarum spowodowane jest tym, iż regulując pracę przewodu pokarmowego, przeciwdziałają zmianom w składzie mikroflory bakteryjnej chroniąc go przed drożdżycami i grzybicami.
Przyjmowanie dużej ilości wapnia wysokowapniowa (1000- 1500 mg na dobę) przynosi organizmowi człowieka liczne profity, może zapobiec osteoporozie, utrzymywać w dobrym stanie kości i zęby, zmniejszyć ryzyko powstania nowotworów, korzystnie wpływać na samopoczucie kobiet z zespołem przedmiesiączkowym, zniwelować ból.
Z każdym rokiem rośnie liczba chorych na cukrzycę – alarmują lekarze. W związku z tym faktem potrzeba narodowego programu walki z tą chorobą, stworzenia ogólnopolskiego rejestru chorych, edukacji oraz masowych badań pod kątem tej choroby. Do takich wniosków doszli przedstawiciele Polskiej Federacji Edukacji w Diabetologii, którzy spotkali się na konferencji w stolicy.
Chociaż zalecana jest cukrzykom, każdy może odczuć korzyści płynące z jej stosowania - stanowi ona podstawę pełnowartościowego i zdrowego żywienia. Opiera się na stosowaniu w kuchni dużej ilości owoców, warzyw i żywności pełnoziarnistej a także minimalnych ilości cukrów i tłuszczów. W diecie przyjaznej cukrzykom większość kalorii ( 40-60 proc. ) powinno pochodzić z węglowodanów, 20-30 proc. z tłuszczów a około 20 proc. z białek.
Zdrowa czekolada. Dla wielu miłośników tego słodkiego afrodyzjaku jest to cudowne, lecz nie mogące się nigdy ziścić marzenie, gdyż przeczy ono podstawowym zasadom racjonalnego odżywiania i wszelkim zbawiennym dla naszego zdrowia dietom. Lecz czy na pewno jest to tak nierealna myśl?
Owoce morza (frutti di mare) - rozmaite zwierzęta morskie, jak skorupiaki i mięczaki, w tym małże, głowonogi i szkarłupnie, w wielu krajach uważane za prawdziwe rarytasy.
Dieta o niskiej zawartości węglowodanów zalecana jest osobom z nadwagą, lecz także tym, którzy chcą polepszyć swoje zdrowie i witalność. Ta forma odżywiania charakteryzuje się znacznym zmniejszeniem ilości węglowodanów oraz zastąpieniem ich tłuszczami (z których pochodzi 60-70 procent dziennej dawki kalorii) i białkami.
Około 60 proc. osób cierpi na stres, zaburzenia rytmu serca, stany depresyjne i lękowe. Większość społeczeństwa spotyka się z sytuacjami stresogennymi w pracy i życiu osobistym. Stres, wraz ze złym odżywianiem jest główną przyczyną chronicznego zmęczenia.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami