Liczba wyników: 12768
Trzeba regularnie szczotkować zęby nie tylko dla zdrowia ich samych, okazuje się, że odpowiednia higiena jamy ustnej pomaga uchronić się przed chorobmi serca.
Stosowanie witaminy A na skórę wydaje się osłabiać zmarszczki związane z naturalnym starzeniem się i może pomóc w produkcji związków budulcowych skóry.
Chociaż dystans społeczny ma kluczowe znaczenie dla powstrzymania rozprzestrzeniania się COVID-19, izolacja i towarzysząca jej samotność mogą być bardzo szkodliwe dla osób starszych. Nowe badanie przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Bar-Ilan i Uniwersytetu w Hajfie powiązało samotność towarzyszącą kwarantannie wywoływanej COVID-19 z silniejszymi objawami lęku, depresji i traumy u osób starszych.
Preparaty ziołowe mogą stanowić alternatywę dla hormonalnej terapii zastępczej (HTZ) w leczeniu objawów pomenopauzalnych, czytamy w The Obstetrician and Gynaecologist.
Prowadząc badania na komórkach macierzyste pobranych od osób dorosłych z kliniczną diagnozą depresji, naukowcy z University of Illinois w Chicago odkryli również, że tłuszcz rybny wywoływał odpowiedź przeciwdepresyjną.
Badanie przeprowadzone przez Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health wykazało, że naturalny spadek czynności płuc był wolniejszy wśród byłych palaczy stosujących dietę bogatą w pomidory i owoce, zwłaszcza jabłka. Jak się wydaje, niektóre składniki tych produktów mogą pomóc naprawić uszkodzenia płuc spowodowane paleniem papierosów.
Zioło stosowane w medycynie tradycyjnej w krajach Bliskiego Wschodu może pomóc w walce z rakiem trzustki, który jest jednym z najtrudniejszych nowotworów do leczenia. Naukowcy z Uniwersytetu Thomasa Jeffersona w Filadelfii odkryli, że tymochinon, ekstrakt z nasion czarnuszki siewnej (Nigella sativa), blokuje wzrost komórek raka trzustki i usprawnia proces zaprogramowanej śmierci komórek nowotworowych.
Powtarzające się negatywne myślenie ma związek z późniejszym osłabieniem funkcji poznawczych, a także odkładaniem się szkodliwych białek związanych z chorobą Alzheimera.
Osoby, które stosowały dietę bogatą w czerwone i przetworzone mięso, smażone jedzenie, produkty z rafinowanych ziaren i wysokotłuszczowe produkty mleczne, były trzy razy bardziej narażone na chorobę oczu, która uszkadza siatkówkę i wpływa na centralne widzenie
Covid-19 może wywoływać szereg zaburzeń psychiatrycznych i neurologicznych, w tym udar mózgu, psychozę i zespół przypominający demencję.