Liczba wyników: 12768
Wszyscy już wiedzą, że zdrowa dieta może korzystnie wpływać na mózg. Jednak według nowego badania opublikowanego w magazynie Neurology, istotne może być nie tylko, co się je, ale także jakie pokarmy się łączy - wpływa to na poziom ryzyka demencji.
Osoby, które regularnie ćwiczą, mają zwykle niższe ryzyko nadciśnienia tętniczego, nawet jeśli mieszkają w obszarach, gdzie zanieczyszczenie powietrza jest relatywnie wysokie.
Rowód to zwykle przykre, a nawet traumatyczne przeżycie. Okazuje się jednak, że w przypadku tych, którzy zdecydowali się na rozstanie w dojrzalszym wieku, doświadczenie to ma łagodniejszy wpływ.
Stan przedcukrzycowy ma związek ze zwiększonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych i przedwczesnej śmierci.
Odkryto istotne powiązania między dietą, utratą pamięci i współistniejącymi chorobami serca.
Zwyrodnienie stawów (osteoartroza) powoduje ból i często ogranicza zdolność poruszania się, co sprzyja izolacji i poczuciu samotności.
Naukowcy z Technion-Israel Institute of Technology wykazali w badaniach na zwierzętach, że nadmierna ilość fruktozy przyspiesza procesy starzenia się.
Badania z udziałem ponad 46 tysięcy ludzi z całego świata pokazują, że wyższy poziom samotności dotyczy ludzi młodych, mężczyzn oraz osób ze społeczeństw „indywidualistycznych".
Uczeni z nowozelandzkiego University of Otago zapewniają, że do pewnego stopnia mamy wpływ na proces starzenia się. Niepalenie papierosów oraz zaangażowanie społeczne w starszym wieku to typowa charakterystyka stulatków.
Zaburzenia lękowe to najczęstszy rodzaj problemów psychicznych, ale naukowcy niewiele wiedzą na temat czynników związanych z ich leczeniem. W nowym badaniu przeprowadzonym na Uniwersytecie w Toronto przeanalizowano trzy aspekty powrotu do zdrowia i okazało się, że wielu pacjentów cierpiących wcześniej na te zaburzenia, dzięki określonym czynnikom, odzyskało pełnię zdrowia psychicznego.