Liczba wyników: 5036
Z danych Organizacji Narodów Zjednoczonych wynika, że jeden na trzech dorosłych na całym świecie ma nadciśnienie. Dolegliwość jest związana z około połową wszystkich zgonów z powodu udaru mózgu i chorób serca. A to nie jedyny poważny problem zdrowotny w skali światowej.
Podwyższony poziom cholesterolu wiąże się z wyższym ryzykiem rozwoju miażdżycy czy choroby niedokrwiennej serca. Może także prowadzić do zawału serca. Warto więc regularnie się badać i przestrzegać zdrowej diety. Poniżej prezentujemy listę produktów, które pomagają w kontroli poziomu cholesterolu.
Permanentny brak snu ma takie samo działanie na układ odpornościowy jak wysiłek fizyczny, wynika z nowych badań. Naukowcy z Holandii i Wielkiej Brytanii stwierdzili, że brak snu powoduje produkcję białych krwinek, nazywanych granulocytami, szczególnie w nocy.
Ludzie, którzy spożywają fast food zaledwie raz w tygodniu, mają o 20 procent wyższe ryzyko śmierci z powodu choroby niedokrwiennej serca w porównaniu do osób unikających jedzenia produktów tego rodzaju.
W letnie upały ponad połowa Polaków nie będzie mogła się delektować lodami i schłodzonymi napojami. Wszystko przez nadwrażliwość zębów, która powoduje przeszywający ból przy kontakcie z zimnem.
Lekarze nie porozumieli się z NFZ, w sprawie zmian wzoru umów na wystawianie recept na leki refundowane. W związku z tym od jutra ponownie rozpocznie się "protest pieczątkowy".
Nowe badania pokazują bezpośredni związek pomiędzy wagą mężczyzn w średnim wieku i ich seksualnymi możliwościami, poinformowała Agence France Press.
Nowe badanie wykazało, że 70 procent kobiet powyżej 50 lat stara się schudnąć, a 62 procent twierdzi, że ich waga lub figura ma negatywny wpływ na życie.
Słynny bohater kreskówki Popeye ma rację opróżniając puszkę szpinaku, kiedy chce, by urosły mu bicepsy. Zdaniem szwedzkich uczonych warzywo czyni nas silniejszymi.
Poziom witaminy D oddziałuje na wagę, szczególnie w przypadku starszych kobiet. Uczeni zaprosili do badań grupę kobiet po 65 roku życia. Okazało się, że panie, u których poziom witaminy D był najniższy, przybrały na wadze więcej podczas 4,5 letniego okresu obserwacji niż kobiety o najwyższym poziomie wspomnianej witaminy.
Serce w doskonałej formie: ziołowe wsparcie dla układu krążenia